Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Semantisch web

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het semantisch web verschaft een framework waarmee gegevens kunnen worden gedeeld en hergebruikt.[1] Het is een samenwerking onder leiding van het internationale orgaan voor internetstandaarden, het World Wide Web Consortium W3C.[2] Het semantisch web is een uitbreiding van het internet, om de uitwisseling van gegevens tussen de deelnemers, tussen alle nodes, efficiënter te laten verlopen.

Open data is de vrij beschikbare informatie, die door het semantisch web wordt gebruikt.

Geschiedenis

Het idee voor het semantisch web was van Tim Berners-Lee,[3][4] één van de oprichters van het wereldwijde web. Semantisch wil zoveel zeggen als de betekenis lerend. Het semantisch web kan als een computernetwerk worden gedefinieerd dat gegevens op het internet met elkaar verbindt, waardoor nieuwe inzichten kunnen ontstaan.[5]

Het semantisch web bestaat in feite al: het is een doorontwikkeling van de techniek op internet. Door webpagina's met de nieuwe semantische technieken te bouwen, is er feitelijk sprake van een semantisch web. Een concreet voorbeeld van een toepassing van de semantische techniek is de manier waarop gegevens op de Wikipedia door DBpedia voor direct gebruik beschikbaar komen en met een andere database zoals Linked data kunnen worden gekoppeld .

Het semantisch web is geen synoniem voor Web 2.0, zoals soms wel wordt verondersteld. Tim Berners-Lee beschreef het semantische web als een component van 'Web 3.0'.[6] Soms wordt het gebruikt als synoniem voor Web 3.0, hoewel de definities verschillen.

Componenten

Semantic Web Stack

Betrokken componenten van het semantisch web zijn: XML, RDF, SPARQL, OWL, RDFS en Rule Interchange Format RIF. Deze componenten behoren tot de Semantic Web Stack, die de architectuur van het semantisch web bepaalt. Een andere ontwikkeling op terrein van semantisch-webarchitectuur is SKOS, een algemeen model om kennis tussen organisaties via het web te delen.

In het semantisch web worden gebundelde gegevens ook resources of zelfs nodes genoemd. Die zijn door een uniform resource identifier (URI) gedefinieerd. Zij zijn als in een graaf met elkaar verbonden, waarin ieder knooppunt een resource van het semantisch web is.

Bronnen, noten en/of referenties

voetnoten
  1. º (en) W3C. W3C Semantic web activity, 11 december 2013. pagina wordt niet meer bijgewerkt
  2. º (en) XML and Semantic Web W3C Standards Timeline. (pdf).
  3. º (en) T Berners-Lee, J Hendler, O Lassila voor Scientific American. The Semantic Web: a new form of Web content that is meaningful to computers will unleash a revolution of new possibilities., mei 2001. 284 (5), blz. 34–43
  4. º (de) Spektrum der Wissenschaft. Mein Computer versteht mich, augustus 2001. blz 42–49
  5. º W3C. Het semantisch web in begrijpelijke taal, 21 juli 2010.
  6. º (en) V Shannon voor The New York Times. A 'more revolutionary' Web, 26 juni 2006.
rel=nofollow
websites
rel=nofollow

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Semantic Web op Wikimedia Commons.

rel=nofollow
rel=nofollow