Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Tenuto

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit artikel valt onder beheer van Dorp:Luisterrijk.

Tenuto is een Italiaanse muziekterm die aangeeft dat de toon iets sterker of breder gespeeld moet worden. Het is derhalve een articulatie teken, dat ook een dynamische component heeft. Een tenuto-teken dat in combinatie voorkomt met een staccato teken geeft aan dat er kort en nadrukkelijk gemusiceerd moet worden.

Zowel tenuto als non-legato hanteren een liggend streepje als symbool in de notatie. Uit de context moet dan blijken wat bedoeld is. Tenuto wordt ook vaak aangegeven door de afkorting ten. op een individuele toon. Doorgaans treft de term 'tenuto' ook kaver op ten aanzien van individuele tonen, waar non-legato vaak op groepen achtereenklinkende tonen wordt gebruikt.