Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Muziekterm

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit artikel valt onder beheer van Dorp:Luisterrijk.

Een muziekterm is een algemene aanduiding voor een begrip dat in de muziek of in de bladmuziek regelmatig opduikt.

Voorbeelden te over zijn te vinden in de Categorie:Muziekterm.

Veel muziektermen zijn historisch gezien afgeleid van Italiaanse benamingen. Hoewel vanaf eind 19e eeuw steeds meer componisten 'landstaal-eigen' termen gingen gebruiken in hun muziekwerken bleef de algehele trend dat de Italiaanse benamingen voor bijvoorbeeld tempoaanduidingen en dynamische aanduidingen doorgaans in het Italiaans worden genoteerd.

Duidelijke uitzonderingen vormen componisten als Paul Hindemith (die al zijn aanduidingen praktisch in het Duits noteerde, en vele Franse componisten die hun eigen taal prefereerden.

    Zie ook: Lijst van Italiaanse muziektermen en Italiaanse muziektermen