Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Tableau Economique

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Quesnay Tableau.jpg
Orginale illustratie van Quesnay, 1759.

Het Tableau Economique of economisch tableau is een macro-economisch model en is ontwikkeld door de Franse arts en econoom François Quesnay in 1758.[1] Samen met de handelsbalans van Jean-Baptiste Colbert (1619-1683) vormt dit een van de oudste economische modellen.

De publicatie van het economisch tableau leverde een fundament voor de ideeën van de fysiocraten. Het was misschien wel de eerste poging om de werking van de economie op analytische wijze te beschrijven. Zo wordt dit werk ook wel beschouwd als een van de eerste bijdragen aan de economische wetenschap.

De term Tableau Economique is tevens de benaming van Quesnay's publicatie uit 1758, waarin hij dit model presenteerde.

De opzet van het tableau

Het economisch tableau geeft een schema van de opbrengsten en kapitaalstromen in een economie gebaseerd op landbouw. Deze landbouweconomie is voorgesteld als een kringloop, waarin door ruiltransacties de jaarlijkse opbrengst van land wordt verdeeld tussen consumptie en investering in nieuwe aanwas, zodat het proces het volgende jaar weer kan plaatsvinden. Dit kringloopmodel heeft de volgende vorm:

Bestand:Tableau1-1-.gif
Figuur 1: Productie stroomdiagram van Quesnay's Tableau

Dit rekenschema is in uitgetekende vorm opgebouwd als een steeds weer delende Stroomdiagram, en stond bekend als de zigzag. Dat is goed terug te zien in de oorspronkelijke afbeelding van het Tableau uit 1759.[2]

Zie ook

Externe links

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Tableau économique op Wikimedia Commons.

rel=nofollow

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Henry William Spiegel (1983) The Growth of Economic Thought, Revised and Expanded Edition, Duke University Press. p.189
  2. º Oorspronkelijke afbeelding van het Tableau uit 1759
rel=nofollow
rel=nofollow