Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Stop Online Piracy Act

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US-GreatSeal-Obverse.png

De Stop Online Piracy Act (SOPA), ook bekend als H.R. 3261, is een Amerikaans wetsvoorstel dat op 26 oktober 2011 werd ingediend door het Republikeinse lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Lamar Smith en een groep van twaalf Republikeinse en Democratische medestanders. Het wetsvoorstel geeft de Amerikaanse justitie en auteursrechthebbenden meer mogelijkheden om online uitwisseling van auteursrechtelijk beschermde bestanden en online handel in namaakproducten tegen te gaan.

De wet zou het Amerikaanse ministerie van Justitie en auteursrechthebbenden de mogelijkheid bieden websites die auteursrechtschending faciliteren voor de rechter te dagen. Een en ander zou kunnen leiden tot het opleggen van een verbod aan advertentienetwerken en online betaalsystemen als PayPal om met dergelijke websites zaken te doen, het verbieden van zoekmachines om naar die websites te linken en de verplichting van internetaanbieders om de websites te blokkeren. Volgens de nieuwe wet zou het aanbieden van beschermd materiaal in de vorm van streaming media een misdrijf zijn.

Voorstanders van het wetsvoorstel menen dat de nieuwe wetgeving bescherming biedt aan het intellectuele eigendom en inkomsten en banen veiligstelt, en daarnaast ook noodzakelijk is om de auteursrechtwetgeving te kunnen handhaven, vooral wanneer het gaat om buitenlandse websites. Tegenstanders zijn daarentegen van mening dat de wet indruist tegen het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet, neerkomt op internetcensuur, het internet zal verlammen en een bedreiging vormt voor klokkenluiders en de vrijheid van meningsuiting in het algemeen.

Protest

NO SOPA.png

Uit protest tegen het wetsvoorstel namen onder meer de internetbedrijven Tumblr, Mozilla, Techdirt en Center for Democracy and Technology op 16 november 2011 deel aan de American Censorship Day door over hun websitelogo een zwarte banner aan te brengen met de woorden "Stop de censuur".[1]

Op 18 januari 2012, vanaf 6 uur MET, werd, na een besluit van de gemeenschap, bovendien de toegang tot de Engelstalige Wikipedia voor een periode van vierentwintig uur bemoeilijkt, aangewakkerd door discussies die Wikipedia-medeoprichter Jimmy Wales in december 2011 begon,[2][3] maar dat was op diverse manieren te omzeilen.[4] Verschillende andere Wikipedia's ondersteunden de actie door gedurende een bepaalde tijd (de Nederlandstalige gedurende vierentwintig uur vanaf 18 januari 6 uur MET) een banner te tonen. Eerder, op 4 oktober 2011, was op initiatief van de gemeenschap ook reeds alle inhoud van de Italiaanstalige Wikipedia door de beheerders verborgen als protest tegen paragraaf 29 van de zogenaamde DDL intercettazioni ("aftapwet") van de Italiaanse regering.


Zie ook

Externe link

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Stop Online Piracy Act op Wikimedia Commons

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties: