Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Jimmy Wales

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
That's right, the price of a cup of coffee is all we need.

Jimmy Donal Wales, online ook bekend als Jimbo (Huntsville, Alabama, 7/8 augustus 1966)[1] is een Amerikaanse internetondernemer. Hij is bekend geworden als een (mede)oprichter van Wikipedia.

In maart 2000 stichtte Wales de Nupedia, een vrije online encyclopedie. Gefrustreerd over de trage vooruitgang van het project begon hij met Larry Sanger, de hoofdredacteur van de Nupedia, een nieuwe software te gebruiken, de wikisoftware, en begon hiermee in 2011 de Wikipedia.[2] Tevens heeft hij de Wikimedia Foundation opgericht, waarvan hij van 2003 tot 2006 voorzitter was. Ook heeft hij de telefoonprovider the People's Operator (of ook wel TPO Mobile genoemd) opgericht en de WikiTribune, een project gerund door een combinatie van vrijwilligers en beroepsjournalisten, waarvan hij claimt er mee fake nieuws te kunnen bestrijden.

Externe links

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Jimmy Wales op Wikimedia Commons.

rel=nofollow

Noten

  1. º *Noot: Jimmy Wales is naar eigen zeggen geboren op 7 augustus, maar volgens zijn officiële wettelijke documenten op 8 augustus. De reden wordt uitgelegd op http://nowiknow.com/wikipedia-cant-decide-on-wikipedia-founders-birthday/ en een researcher’s note op de Encyclopaedia Britannica.
  2. º *Noot: Wales en Sanger zijn het niet eens over wie van hen als eerste op het idee kwam de wikisoftware te gebruiken.
rel=nofollow
rel=nofollow