Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Spookdier

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Voor het dier met dezelfde naam zie : spookdiertje.)

Een spookdier komt veel voor in sagen. Over de hele wereld komen verhalen voor over spookdieren. Meestal wordt het geassocieerd met de duivel en de dood. Er kan over bestaande dieren gesproken worden, maar ook fantasie dieren of een combinatie ervan.

In Nederlandstalige sagen komen het spookveulen, de spookhaas, de spookkat en de hellehond het meest voor. Zie ook nachtmerrie.

Hellehond

Het meest voorkomende dier is de hellehond. De hellehond is zwart gekleurd en heeft meestal spitse oren. Mensen die een hellehond tegenkwamen, konden rekenen op een recente dood van een naaste.

In de plaats De Lutte in Twente staat een bronzen beeld van een Hellehond, gemaakt door de beeldhouwer Pieter de Monchy. Dit spookdier zou ooit de omgeving onveilig hebben gemaakt. Het mysterie Geheim van Hades is deels gebaseerd op deze klassieke sage en vertellingen uit de Lutte.

Een hellehond uit de moderne fantasie wereld is Pluisje. Pluisje is de driekoppige gigantische zwarte hond uit de Harry Potter-boekenreeks. Pluisje is gebaseerd op de hellehond Cerberus uit de Griekse mythologie, en is zelfs op dezelfde manier te sussen als Cerberus, namelijk met muziek.

Spookdieren in oude beschavingen

Ook oude beschavingen kenden dieren die met de dood te maken hadden.

De oude Egyptenaren kende vele goden met een dierenkop. Anubis werd afgebeeld als een zwarte jakhals of met een menselijk lichaam en een jakhalskop. Hij had veel met de dood te maken. Hij zou het hart van de dode wegen met een veer. Het hart woog zwaarder als je in je leven slecht had geleefd. Was de veer zwaarder dan het hart, dan had je de test doorstaan. Ook was Anoebis de God van balseming, en beschermde de begraafplaatsen en de doden.

De Griekse mythologie kent Kerberos of Cerberus; het is een zwarte veelkoppige hellehond, die de rivier de Styx bewaakte bij het dodenrijk. Hij verwelkomt de nieuwkomers in het dodenrijk zeer vriendelijk maar bewaakt de toegang tot de onderwereld zodat niemand daaruit kan terugkomen.

In de Noordse mythologie bewaakt Garmr de poort van de onderwereld waar Hel regeert.

De Azteken kenden de god Xotol. Hij was een god en had een hondenkop. Ook deze god had met de dood te maken.

Zie ook