Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Slowaaks

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow
Bestand:Idioma eslovaco.PNG
Verspreiding van het Slowaaks (donkerblauw in meerderheid, lichtblauw als minderheid

Het Slowaaks (gebruikelijk in Nederland)[1] of Slovaaks (gebruikelijk in België)[2] (Slovenčina of Slovenský jazyk) is een lid van de West-Slavische taalgroep. Het wordt gesproken door ongeveer zes miljoen mensen, voornamelijk in Slowakije, waar het de officiële taal is. Het wordt geschreven in het Latijnse alfabet en is nauw verwant aan het Tsjechisch en het Pools.

Verspreiding

Het Slowaaks wordt ook gesproken in delen van Slavonië, Hongarije, Oekraïne en Servië. Er zijn ook veel immigranten in o.a. de Verenigde Staten en Canada. De Slowaakse minderheden in het Karpatenbekken ontstonden in de 17e eeuw toen veel Slowaken als kolonisten werden uitgenodigd zich te vestigen in het zuiden van het toenmalige Hongarije.

In het zuiden van het huidige Slowakije ligt een deel van het Hongaars taalgebied, hier vormen de Slowaken een minderheid.

In het noorden van het huidige Slowakije ligt een Roetheens taalgebied, hier vormen de Slowaken ook een minderheid.

Geschiedenis

Het Slowaaks ontstond in de tiende eeuw na de val van het Groot-Moravische Rijk. Het was eeuwenlang een verzameling ongeschreven dialecten; schrijftalen waren Latijn, Hongaars, Duits en later ook Tsjechisch. Na enige pogingen hiertoe in de zestiende eeuw introduceerde Anton Bernolák in 1787 een Slowaakse schrijftaal, gebaseerd op westelijke dialecten. De huidige schrijftaal werd in de jaren 1840 gelanceerd door Ľudovít Štúr en is gebaseerd op het centrale dialect.

Naamvallen

In het Slowaaks zijn er zeven naamvallen:

  1. nominatief
  2. genitief
  3. datief
  4. accusatief
  5. vocatief
  6. locatief
  7. instrumentalis

Slowaaks en Sloveens

Slowaaks en Sloveens zijn beide Slavische talen. Wegens de gelijkaardigheid van de namen van deze talen (Slowaaks: slovenčina, en Sloveens: slovenščina), worden deze vaak met elkaar verward. Slowaaks behoort tot de West-Slavische talen, maar Sloveens tot de Zuid-Slavische talen. Beide talen zijn niet nauwer aan elkaar verwant dan andere talen uit verschillende Slavische taalgroepen. Slowaaks lijkt sterk op Tsjechisch. Sloveens heeft veel overeenkomsten met het noordelijk Kajkavisch dialect van het Kroatisch.

Ooit was er een overgang tussen het gebied van de West-Slavische en de Zuid-Slavische talen, maar daar wordt nu Hongaars gesproken.

Zie ook

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow