Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Roelof Frankot

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Roelof Frankot (Meppel, 25 oktober 1911 - Heeten, 1 december 1984) was een Nederlands schilder en fotograaf.

Door onderwijs was hij een fotograaf, maar in 1930 begon hij te schilderen. Hij had later een sterke relatie met de beweging van de CoBrA, en zijn kunstwerken zijn vrij gelijkwaardig aan enkele kunstuitingen van de CoBrA-beweging. Het zijn zeer abstracte en spontane schilderijen in sterke kleuren. De olie op doek was zijn aangewezen middel. De publicaties met zijn kunst gingen nu en dan van kleine gedichten vergezeld die hij zelf schreef. Frankot wordt beschouwd als een vernieuwer van Nederlandse kunst.

Tijdens zijn carrière maakte Frankot een groot aantal tentoonstellingen in Europa, de Verenigde Staten en Latijns-Amerika.

In 1941 trouwde hij met schilderes Stien Eelsingh. Ze vestigden zich een jaar later in een boerderij in Staphorst en ze kregen één dochter. Frankot stierf op 73-jarige leeftijd ten gevolge van kanker. Hij was de stiefvader van Micky Hoogendijk.

Werktentoonstelling

Werk van Frankot is in volgende musea tentoongesteld:

Literatuur

  • H. Redeker en M. van Beek, Van Cobra tot Zero, Venlo 1982
  • Michiel Roding, Roelof Frankot. Schilderijen en tekeningen 1911–1984, Drents Museum, Assen 1990
  • Roel H.Smit-Mulder, Staphorst verbeeld. Toen en nu, Zwolle 2000
  • Margriet Weis, Roelof Frankot Levensweg in verf Groningen, 2013

Externe links

  • Biografie op de website van het Jan van der Togt Museum te Amstelveen
  • Profiel bij bergenseschool.nl