Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Kunstschilder

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een kunstschilder is een kunstenaar die met verf schilderijen op een meestal vlakke drager (ondergrond) vervaardigt.

Schilderstijlen

Kunstschilders worden ingedeeld in bepaalde schilderstijlen, bijvoorbeeld binnen een van de vele Europese kunststromingen. Soms kan een kunstschilder tot verschillende stijlen of stromingen in de schilderkunst behoren. De schilderstijl heeft vaak ook betrekking op de periode waarin de kunstschilder leefde.

Techniek

Er bestaan vele verschillende schildertechnieken, waarbij verschillende schildersmaterialen worden gebruikt. Voorbeelden van schildertechnieken zijn de olieverftechniek, de aquareltechniek en gouache (plakaatverf). Tegenwoordig wordt er ook veel geschilderd met acrylverf of alkydverf. Schildersgereedschappen zijn bijvoorbeeld penselen en paletmessen.

Schilders tekenen vaak ook, soms als voorstudie voor een schilderij en soms ook in het schilderij zelf. Zij gebruiken daarbij houtskool, potlood, pen, krijt of andere grafische materialen.

Nauw verwant aan de activiteiten van kunstschilders zijn de activiteiten van grafici. Graveerkunstenaars maken hout-, koper- of lithogravures. Grafici kunnen in verschillende druktechnieken werken. Zie ook grafiek.

Musea

Van bekende kunstschilders hangen schilderijen in vele musea over de hele wereld. Er zijn nationale musea en specifieke musea.

Zie ook:

Geschiedenis

Al sinds de prehistorie brengt de mens kunstzinnige afbeeldingen aan bijvoorbeeeld op rotswanden of op papyrus. Een voorbeeld zijn de rotstekeningen in Altamira. Later werd onder andere de Kerk opdrachtgeefster en ontstonden de Sint-Lucasgildes . De Kerk, de adel en rijke handelaars en industriëlen gaven vanouds veel opdrachten aan kunstschilders. Een kunstliefhebber die kunstenaars financieel ondersteunt noemt men een mecenas.

Het is vaak moeilijk voor kunstschilders om van hun werk te leven als zij niet zeer beroemd zijn en omdat het maken van beeldende kunst toch als een waardevolle activiteit wordt gezien heeft de overheid sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw verschillende subsidieregelingen in het leven geroepen.

Lijsten van kunstschilders

Over de hele wereld zijn zeer vele kunstschilders. Zie bijvoorbeeld de categorie:Kunstschilder naar nationaliteit.

Kunstschilders uit de Renaissance en de Barok zijn:

Overzichten met links naar andere kunstschilders zijn hier te vinden:

Zie ook

Externe links

  • Artcyclopedia geeft een uitputtend overzicht met links naar websites met afbeeldingen van vrijwel alle bekende kunstschilders.