Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Rijkdom

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geld als symbool van materiële rijkdom.

Rijkdom is, in materiële zin, een ruim voldoende mate of overvloed aan geld, land, grondstoffen, bezittingen; of in immateriële zin, eigenschappen.

Het tegenovergestelde van rijkdom is armoede.

Financieel-boekhoudkundig is rijkdom de totale waarde van alle activa van een persoon, gemeenschap, bedrijf of land; dus de totale marktwaarde van alle materiële (bijvoorbeeld geld en goederen) en immateriële activa (bijvoorbeeld patenten, copyrights en klantenbestanden), met aftrek van alle schulden.[1]

De Verenigde Naties definiëren inclusieve rijkdom als de som van het natuurlijke, menselijke en fysieke kapitaal. Natuurlijk kapitaal omvat land, bossen, fossiele brandstoffen en mineralen. Menselijk kapitaal omvat het totaal aan opleidingen en kunde van de populatie. Fysiek (of geproduceerd) kapitaal bestaat uit machines, gebouwen en infrastructuur.[2] Qatar is per hoofd van de bevolking het rijkste land ter wereld.[3]

Materieel

Vaak ziet men rijkdom als het beschikken over voldoende geld en middelen en vindt men dat wie rijk is, zich geen zorgen hoeft te maken over de vraag of er genoeg inkomsten zijn en of men zich bepaalde uitgaven kan permitteren. Toch vinden veel mensen die voldoende geld hebben, zichzelf niet rijk. Financiële rijkdom wordt eerder geassocieerd met het hebben van meer geld dan men kan uitgeven, of het kunnen aanschaffen wat men ook wil zonder dat dit financieel problematische gevolgen heeft. Anderzijds gaat het hebben van rijkdom ook gepaard met een aantal zorgen over hoe men deze rijkdom kan bewaren, beschermen en verzekeren.

Rijkdom kan ook verwijzen naar de overvloedige aanwezigheid of de (echte of schijnbare) onuitputtelijkheid van iets. Zo heeft men het over de natuurlijke rijkdommen (grondstoffen), de rijkdom van het Slochterense gasveld en de rijkdom van de Nederlandse taal. "Pracht en praal", zoals het hebben van kostbaarheden wordt gezien als rijkdom, alsook hebben van goederen van groot nut.

Niet materieel

Het hebben (behouden) van een goede gezondheid wordt ook als een vorm van rijkdom beschouwd (ik ben gezond (voortdurend))

Er wordt ook gesproken over geestelijke of spirituele rijkdom wanneer iemand zich op religieus en/of spiritueel gebied ontwikkeld heeft. Ook wordt het begrip rijkdom gebruikt om bepaalde eigenschappen van iets te benoemen.

Zie ook

Verwijzingen

rel=nofollow

Wikiquote  Citaten van of over Rijkdom op Wikiquote

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Wealth op Wikimedia Commons

Q12434364 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow