Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Politie van Deurne tijdens de Tweede Wereldoorlog

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er twee politiecommissariaten in Deurne (Antwerpen). Verschillende agenten hadden sympathie voor de Duitse bezetter, de meesten waren echter lid van het Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de razzia’s van 1942 werd het korps gedwongen mee Joden te gaan arresteren. De razzia mislukte gedeeltelijk omdat verschillende agenten ondergedoken families verwittigden. De Joden die wel werden gearresteerd werden verzameld in Cine Plaza. Een aantal agenten zetten de achterdeur open zodat 12 Joden wisten te ontsnappen, onder wie de toen 14-jarige Bob Mendes en zijn broer.

Op 14 januari 1944 werd agent Albert Spitaels gearresteerd en gefolterd. Diezelfde nacht werd het voltallige agentenkorps gearresteerd (met uitzondering van Jos Torfs, die tijdens een schermutseling wist te ontsnappen), hoewel er in het korps ook agenten waren die met de Duitsers sympathiseerden. Blijkbaar was het de bedoeling van de Duitsers iedereen preventief te arresteren om vervolgens, al dan niet via marteling, de verzetslieden eruit te filteren. Van de 66 agenten in het korps werden uiteindelijk 43 agenten afgevoerd naar concentratiekampen. Slechts acht van van de gedeporteerde agenten overleefden de kampen.

Weggevoerde agenten

Na de oorlog

Na de oorlog werden verschillende straten genoemd naar overleden agenten. De straten liggen rond het huidige Wim Saerensplein, een plein zelf genoemd naar de adjunct-commissaris, die zelf werd weggevoerd.

Op 15 januari 2018 werd aan het Wim Saerensplein een vredesmonument opgericht ter nagedachtenis.[1]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º “Noem het een vredesmonument”, Het Laatste Nieuws, 15 januari 2018
rel=nofollow
rel=nofollow