Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Jan De Ridder

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jan de Ridder (Deurne, 19 juni 1902Mittelbau-Dora, 9 maart 1945) was een lid van het Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog.[1][2][3]

Levensloop

De Ridder was diamantslijper en werd in 1932 politieagent in Deurne.

In 1926 trouwde hij met Emma Baelus.

Tweede Wereldoorlog

De Ridder werd in 1942 zoals veel van zijn collega’s verzetslid bij de Witte Brigade.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Antwerpse politiekorpsen in 1942 gevorderd razzia’s te houden tegen Joodse families. De razzia van 27 augustus mislukte deels omdat agenten van verschillende korpsen de families op voorhand verwittigden.

De Joodse gevangen werden verzameld in Cine Plazza om te worden gedeporteerd. De Ridder stapte binnen in burgerkleren en haalde enkele kinderen weg waaronder Bob Mendes en diens broer.

Op 14 januari 1944 werd de Deurnese agent Albert Spitaels gearresteerd en gefolterd. Diezelfde nacht werd het voltallige agentenkorps gearresteerd (uitgezonderd Jos Torfs, die tijdens een schermutseling wist te ontsnappen), hoewel er in het korps ook agenten waren die met de Duitsers sympathiseerden. Blijkbaar was het de bedoeling van de Duitsers iedereen preventief te arresteren om vervolgens al dan niet via marteling de verzetslieden eruit te filteren. Van de 66 agenten in het korps werden uiteindelijk 43 agenten werden afgevoerd naar concentratiekampen. Slechts 8 van van de gedeporteerde agenten overleefden de kampen.

De Riddder werd eerst opgesloten in de Duitse afdeling van de gevangenis in de Begijnenstraat in Antwerpen. Op 6 mei werd hij gedeporteerd naar het concentratiekamp van Buchenwald, later werd hij overgeplaatst naar een werkkamp in Ellrich. Hij overleed aan de ontberingen op 9 maart 1945 nabij het kamp Mittelbau-Dora.

Nagedachtenis

In 2018 werd ter zijner nagedachtenis een stolperstein geplaatst ter hoogte van de Gallifortlei 144 in Deurne.

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties