Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Philyra (auteur)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Philyra is een pseudoniem voor een schrijversgroep bestaande uit: Alicia Hoost, Margot Diederix, Marjanne van der Bijl, Natascha de Vries en Rosanne Buys.

Ontstaan

Oorspronkelijk bestond Philyra uit zes schrijfsters. Ze ontmoetten elkaar in 2009 via netwerksite Hyves, waar ze hun passie voor schrijven en de Harry Potterboeken deelden. Via Hyves schreven ze meerdere fanficties over de boeken en andere fandoms. In 2010 besloten zij een verhaal te schrijven met zelfbedachte personages in een zelfbedachte setting. Het verhaal zou zich afspelen op een jongerencamping in Griekenland die werd bezocht door de door henzelf gecreëerde personages uit Nederland. In eerste instantie werd er verder niets met het verhaal gedaan dat eind datzelfde jaar was afgerond. Omdat de schrijvers nog geen afscheid van hun personages konden nemen en het verhaal toch een open einde had, besloten ze om een vervolg te maken, wat uiteindelijk leidde tot nog zes verhalen over de fictieve vriendengroep.

Vervlochten zielen

De verhalen, die zich allemaal afspeelden op jongerencampings in het buitenland, werden met veel plezier door de schrijvers teruggelezen, waardoor het verlangen ontstond om ook anderen ervan te laten genieten. Het verhaal was echter erg lang en bevatte ongeveer dertig hoofdpersonages. Een deel ervan moest daarom wel geschrapt worden om het voor de lezer overzichtelijk te houden, omdat er veel van perspectief gewisseld werd. Zes namen op één kaft zou er niet mooi uitzien en daarom werd er voor een pseudoniem gekozen. Dat was ook gemakkelijker te onthouden. Nadat het eerste deel was uitgegeven en het enthousiasme van hun behaalde succes nog even voortvloeide, ontstonden er wat problemen rondom de samenwerking om het tweede boek te realiseren. Hierdoor bestaat Philyra sinds 2012 uit de vijf huidige leden.

Van Rosanne en Marjanne verscheen begin 2012 het jeugdboek Onbegrijpelijk.