Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Pseudoniem

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een pseudoniem, artiestennaam of schuilnaam (Oud-Grieks: ψεῦδος pseudos: ’valsheid, leugen’, en ὄνομα onoma: ’naam’) is een naam die door een schrijver, kunstenaar of zanger wordt bedacht om de maker van het werk mee aan te duiden. Ook de Franse uitdrukking nom de plume wordt in het Nederlands gebruikt.

Vaak heeft een pseudoniem iets te maken met de echte naam van de kunstenaar. De reden om een pseudoniem te gebruiken kan zijn om ongewenste aandacht van het publiek voor de kunstenaar te ontlopen, of om een duidelijke scheiding aan te brengen tussen iemands persoonlijke en artistieke of publieke leven. In bepaalde tijden mochten vrouwen geen boeken schrijven, dus kozen ze een mannelijk pseudoniem (bijvoorbeeld George Sand voor Amandine Dupin en George Eliot voor Mary Ann Evans).

Artiestennaam

De term artiestennaam wordt meestal gebruikt in de kleinkunst, de populaire muziek en de showbusiness. De redenen voor een artiestennaam liggen vaak in het ’niet goed klinken’ van de echte naam. Voorbeelden van artiesten zijn:

Zie ook

rel=nofollow