Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Openheid

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Openheid is letterlijk niet gesloten zijn, wat zoveel zegt als dat het mogelijk is dat er nog meer bij kan (toevoeging), althans dat het geaccepteerd wordt (aanname).

Bij de sociale contacten van mensen spreekt men ook over openheid. Deze contacten gaan van eenvoudige gesprekken, tot hevige discussies, maar kunnen ook op het emotionele vlak liggen. Meestal wordt bij openheid ook gedacht aan eerlijkheid, zoals niets achterhouden te vertellen. Gevoeligheden kunnen ook een taboe zijn en in de privacy -sfeer liggen, wat eerder geslotenheid benadrukt.

Bij politiek spreekt men wanneer openheid betracht wordt over transparantie.

Het Russische woord voor openheid is Glasnost (гласность).

Zie ook