Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Patrick De Meyer

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Patrick De Meyer (Patrick Richard De Meyer, 10 november 1963)[1] is een Belgisch componist, producer en songwriter. Hij componeerde en speelde onder verschillende namen en voor een aantal elektronische muziekprojecten, zoals Tragic Error, Technotronic, T99, Daisy Dee en 2 Unlimited.

Loopbaan

De Meyer had te Dendermonde een kledingzaak samen met zijn echtgenote Myriam, maar in zijn vrije tijd zat hij in een zolderkamer aan de Oberheim-, Akai- en Roland-synthesizers muziek te maken.[2]

New Beat

Zijn eerste bekende nummer was Tanzen. De eerste versie ervan, geproduceerd onder het pseudoniem Fatal Error, was bedoeld als een democassette. Deze werd zonder zijn expliciete toestemming uitgegeven door R&S Records.[3] Dit project betekende een mijlpaal voor de new beat. Later dat jaar gaf hij onder de naam Tragic Error de definitieve versie uit als Iuhaha, ook onder het R&S-label.

Hij gebruikte verscheidene pseudoniemen, zoals Thomas De Meyer, Dino Majore,[4] The Beat Machine,[5] Black Kiss,[6] Dokter Luna,[7] Fatal Error[8] (later Tragic Error),[9] G-Force,[10] Go!,[11] Roger Squire,[12] O Zone[13] en Tecno-Rockers.[14] Hij was één van de bekende new beat-producers en wordt beschouwd als een pionier op het gebied van de techno en electronica-muziek. Hij was betrokken bij een aantal bekende hits zoals Technotronic en 2 Unlimited in de late jaren 1980 en de vroege jaren 1990.[15]

De Meyer componeerde ook voor groepen of namen als Aeroplane, Attack!, Concrete Beat, Gate Crasher, Go!,[16] GYFU, Heathrow, Jarvic 7, Love Boots, Massive Overdose, Mega Mind, Men In Progress, No-Zone, The Party, QA 0-127, Smack Design, Soft Lips Inc., Soul Patrol, Strength To Strength, Synergy, T99, Turbo 99, Technotronic, Unison, Unlimited Soul, White Widow.

Op vele platen van Patrick De Meyer stond Published by P&M Music, dat verwees naar Patrick & Myriam.

Technotronic

De Meyer werkte mee aan Technotronic, dat in 1989 een grote hit had met Pump Up the Jam, die met drievoudig platina werd bekroond. Het wordt algemeen gezien als het eerste house-nummer dat internationaal doorbrak in de commerciële muziek.[17][18][19][20] De Meyer speelde een groot deel van de synthesizers voor Pump Up The Jam en deed programmeerwerk voor verschillende andere Technotronic-albums, waaronder: Recall en Body To Body. Tecnotronic betekende voor hem een besluit aan de periode van de new beat.

T99

In de jaren 1980 had De Meyer onder andere het pseudoniem T99 gebruikt. In 1990 werkte hij onder deze naam samen met de producer Olivier Abbeloos aan Anasthasia, dat in mei 1991 op nummer 14 stond in de UK Singles Chart.

Onder de naam T99 gaf hij slechts één album uit: Children of Chaos, met daarop het nummer Anasthasia. Samples van dit album zitten verwerkt in nummers van 2 Unlimited en Kylie Minogue.

Daisy Dee

Daisy Dee, een Nederlandse zangeres, actrice en televisiepresentatrice, deed een beroep op De Meyer voor het componeren en produceren van haar hit Crazy uit 1991[21] en de hitsingle Pump It All the Way Up uit 1992.

2 Unlimited

De Meyer hielp bij het componeren van Twilight Zone voor 2 Unlimited in 1992. Het werd één van de grootste hits van 2 Unlimited. In Nederland werd het een nummer 1-hit. Er werden 234.000 singles van verkocht in het Verenigd Koninkrijk, en het won goud.

Latere periode

Na de succesvolle periode kwam een moeilijke tijd. De Meyer en zijn vrouw gingen uit elkaar, het huis werd verkocht, en het geld smolt als sneeuw voor de zon.

Twintig jaar na het succes van ’Tanzen’ bracht hij opnieuw een single uit onder de naam ’Tragic Error’: Dancing Queen.[22] In 2015 bracht hij, geïnspireerd door de actuele terreurdreiging, voor de gelegenheid een single uit als Tragic Terror, die hij zelf verspreidde via het internet.[23][24]

Andere

  • De Meyer werkte mee aan de productie van de film Rosetta uit 1999.[25]
  • De Meyer speelde het slagwerk voor de albums You are the one en You didn’t have to lie van de Belgische groep Van de Ven & Men.[26]
  • De Meyer’s (voormalige) echtgenote Myriam is één van de dansers op de video van Tragic Error – Tanzen.

Weblinks

1px.pngPatrick De Meyer  Patrick De Meyer op Discogs.com

rel=nofollow