Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Padma (mantra)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Mani mantra.svg
Padma in de "Ohm mani padme hum" mantra

Padma (Padme) is een mantra die zowel zelfstandig als ook in andere (grotere) mantra's gebruikt worden. De bekendste is Om mani padme hum wat vertaald kan worden als "het juweel in de Lotus". Padma is hierin "de Lotus". Gautama de Boeddha is de stichter van het boeddhisme en heeft zelf het Drievoudige juweel (Pali: tiratana) geïntroduceerd welk bestaat uit:

Volgens de Mandukya Upanishad kan dit drievoudige juweel (Mani) alleen maar in de Lotus van ons hart (Padma) gevonden worden. Mani rust dus in de schoot van Padma. Wie (Sangha) dit juweel bezit (Dharma), overwint de kringloop van geboorte en dood en raakt verlicht (Boeddha).

Lotus

Bestand:WLANL - jankie - Bodhisattva Avalokiteshwara (Nepal) 19e eeuw.jpg
Bodhisattva Avalokiteshwara gezeten op een lotusbloem

Een lotusbloem is een waterplant die zijn wortels in de modder heeft en waarvan de stengel opgroeit naar het wateroppervlak (groeit naar het licht) met een grote en zuivere bloem boven het water. Deze symboliek maakt de lotus een vereerd object binnen het Boeddhisme en vele 'heiligen' worden voorgesteld op een lotus. Het staat symbool voor de geestelijke ontplooiing van een mens die uitmondt in de prana energie welke door het lichaam in het algemeen stroomt en door de Shushumna nadi in het bijzonder. Prana wordt gezien als de energie van de balans en de neutraliteit. Volgens de Tibetaanse geneeswijze (welke een duidelijke parallel heeft met de Chinese geneeswijze en het taoïsme) wordt deze Prana energie bepaald door twee andere energiestromen: Shiva en parvati.

  • Shiva is vergelijkbaar met Yang en stroomt door de pingali nadi neerwaarts. Shiva is het mannelijke aspect (Tibetaans: THA) en dient in balans te zijn met Parvati.
  • Parvati is vergelijkbaar met Yin en stroomt door de ida nadi opwaarts. Parvati is het vrouwelijke aspect (Tibetaans: HA) en dient in balans te zijn met Shiva.

Als Shiva en Parvati niet in balans zijn met elkaar, is er dus onbalans, wat zich uit in een onbalans in het lichaam waardoor de Prana stroming minder aanwezig kan zijn. Als Shiva en Parvati wel met elkaar in balans verkeren, kan Prana zich ontwikkelen waardoor de lotus (Padma) geheel kan opbloeien.

Overige betekenis

Padma kan opgeslitst worden in twee lettergrepen, die elk een eigen betekenis hebben in de wereld der verschijnselen:

  • Pa; staat voor de dieren
  • Dma/Dme; staat voor de niet-mensen.

Binnen de Tibetaanse kleurschakering is er ook een verdeling te maken:

  • Pa; staat voor de kleur groen
  • Dma/Dme; staat voor de kleur rood.
rel=nofollow