Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Overleg:Canonvorming van het Nieuwe Testament

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Belangrijk, maar onduidelijk

Een belangrijke theorie is dat deze evangeliën zich (ook) baseerden op een gezamenlijke bron, de zogenaamde bron Q. Het is van belang te benadrukken dat we niet weten hoe dit exact is gegaan. We herleiden dit proces vanuit het eindproduct. We weten dat de uiteindelijke auteurs perikopen verplaatsten, want in het ene evangelie verschijnen ze in de ene en in het andere evangelie in een andere context. We herleiden dat dit in de voorgaande tientallen jaren gebeurde. We weten niet (zeker) dat er fysiek perikopen bestonden, we herleiden dit aan de hand van het feit dat het materiaal soms chronologisch, soms op onderwerp in de evangeliën verschijnt.

Ik heb dit stukje een tijdje geleden op onzichtbaar gezet wegens de ontbrekende helderheid. Misschien kan het ooit in begrijpelijkere vorm opnieuw worden toegevoegd.—Mendelo 6 mei 2014 22:39 (CEST)