Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Onvergankelijkheid

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Onvergankelijkheid oftewel het onvergankelijk zijn is de eigenschap voor lange, onbepaalde tijd te bestaan of te functioneren, zonder te lijden aan kwaliteitsverlies of achteruitgang.

Dit wordt dikwijls gebruikt in verband met niet-mechanische eigenschappen van voorwerpen of materialen, zoals kleurbestendigheid of de bestendigheid van papier tegen zuren. In verband met langdurige bestendigheid tegen mechanische slijtage gebruikt men vooral het woord ’duurzaamheid’.[1]

Onvergankelijk kan een synoniem zijn van blijvend, eeuwig, eeuwig blijvend, niet voorbij gaande, onkreukbaar, onsterfelijk, onverderfelijk, onvergangbaar, onverwelkbaar, onverwoestbaar, voorgoed, onwankelbaar, standvastig, volstandig, bestendig, gestadig, gedurig, duurzaam, voortdurend, aanhoudend, onafgebroken, ongestoord, onstoorbaar, onverderfelijk, onverwelkbaar, altijddurend, eeuwigdurend, oneindig of in verband daarmee staan.

Tegenover onvergankelijkheid staat het begrip vergankelijkheid, wat bijvoorbeeld het leven op zich omvat, met de eindigheid ervan (de dood). Mensen hebben de gewoonte (inclusief gevoelens) om zich aan dingen, en met name levende organismen te hechten (mensen, dieren en planten), wat vaak jammerlijk of pijnlijk is, gezien allen hun vergankelijkheid. Dieren zijn evenals mensen vergankelijk, als ook planten, die meestal een korter bestaan hebben (uitgezonderd sommige bomen), maar eveneens vergankelijk zijn.

Veel vriendschappen, althans die zo beschouwd waren, bleken toch vergankelijk te zijn, en slechts één of slechts een paar blijven daar van over, en blijven waarschijnlijk een leven lang, en zijn wat dat betreft onvergankelijk. Dezen worden echte vrienden genoemd.

De tijdfactor

Oudheden zoals de Egyptische piramides en sfinxen, en bijvoorbeeld de Inca-tempels blijken onvergankelijk te zijn, al valt het maar te bezien hoe hun toestand over bijvoorbeeld duizend jaar is, om maar eens iets te noemen.

In vele religies neemt men aan dat er een geest of ziel aanwezig is in elk mens, en dat deze na het overlijden naar de Hemel gaat, en daar verder aanwezig blijft, tot in de eeuwigheid, of dat iemand onsterfelijkheid en onvergankelijkheid kan verkrijgen.

Zie ook

  • Vergeet-me-nietje (letterlijke naamtoepassing)
  • Baobab (oudwordende boom)
  • reuzensequoia (oudst wordende en grootste boom ter wereld; Aan de hand van onderzoek wordt geschat dat de oudste 3200 jaar oud wordt.)

Bronnen

rel=nofollow