Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Oktober

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Oktober is de tiende maand van het jaar volgens de gregoriaanse kalender, en heeft 31 dagen. De oude Nederlandse spelling kwam overeen met de schrijfwijze in het Latijn: october. De naam is afgeleid van het Latijnse telwoord octo (achtste). In de oude Romeinse kalender, die in maart begon, was oktober namelijk de achtste maand.

In oude documenten, zoals parochieregisters die door genealogen worden geraadpleegd, vindt men oktober ook afgekort als VIIIber, dus met een Latijnse acht, hoewel het reeds de tiende maand van het jaar was.

In gewone jaren begint oktober op dezelfde weekdag als januari. In schrikkeljaren begint geen enkele maand op dezelfde dag van de week als oktober.

Zie