Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Noenmaal

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een noenmaal is een archaïsche uitdrukking voor een middagmaal in de Nederlandse taal]]. Het woord werd tot in de jaren '50 in Nederland gebruikt[1] maar het word tegenwoordig nog maar weinig gebruikt. Het is echter wel een normaal woord in de Afrikaanse taal en de Vlaamse taal.

Het woord is oorspronkelijk afgeleid van het gebed None, een Getijdengebed. Dit negende uur van de kerkelijke tijdrekening, ongeveer drie uur 's middags in de huidige tijdrekening, was de tijd waarop het middagmaal of noenmaal genuttigd werd. Geleidelijk verschoof het noenmaal echter tot het uiteindelijk samenviel met het middden van de dag.[2]

In de middeleeuwen werd bij wijze van middagmaal een maaltijd met groenten van het seizoen geserveerd[3].

In de jaren '70 was in Nederland een Noenmaalgezelschap actief waarin conservatieve heren bijeenkwamen om over politiek te discussiëren.

Referenties

  1. º Op de menukaarten van de Holland-Amerika Lijn.
  2. º etymologiebank.nl
  3. º Zie [1]
rel=nofollow

Q2257312 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow