Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Nachtburgemeester van Den Haag

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In Den Haag introduceerden Ronald de Bakker en Ed Toepoel het fenomeen Nachtburgemeester in Nederland en organiseerden in 1996 een Amerikaanse verkiezingsstrijd waarop op vijf verschillende manieren gestemd kon worden. Tijdens een evenement met de toen nog onbekende Anouk als hoofdact, werd Yolande Weerdenburg gekozen als eerste 'Nachtburgemeester van Den Haag'.[1] Zij was een artistieke flamboyante vrouw met veel uitzonderlijke plannen voor de stad die direct indruk maakten. Hoewel zij veel later instapte in de race wist zij met haar dochters als promotieteam, met gebruikmaking van het toen nog relatief onbekende medium internet en haar nieuwe beleidsprogramma de verkiezing te winnen.[2] Zij bleef dit tot 2002 en heeft in die jaren veel voor de stad gedaan. Zij introduceerde een nieuw beleid ten opzichte van de graffiteurs en heeft met toestemming van wethouder Noordanus een twintigtal grote projecten op muren in de stad gedaan.o.a.bron:][3] project van 7 muren door 2 Better Timez in opdracht van de gemeente Den Haag] wat uiteindelijk resulteerde in het interieur van het ministerie van binnenlandse zaken en het politiebureau van Wassenaar. (bron volgt) De Nachtkrant was het medium van de nachtburgemeester waarop ze vertelde aan het volk wat ze aan het doen was. Hij was opgericht door Ronald en Ed en werd maandelijks gratis verspreid. Yolande Weerdenburg schreef veel in die krant waaronder sprookjes die werden geïllustreerd door de graffiteurs. Nachtburgemeester Yolande Weerdenburg hield vergaderingen met burgemeester en wethouders, hield spreekuur in het gemeentehuis, introduceerde het 'bilateraal stappen', bemiddelde bij 'de boze buurvrouw', sprak in bij drugsbeleid, deed openingen, knipte lintjes door, was gastvrouw bij b.v. het 25 jarig bestaan van de Vrije Academie (bron volgt) en voor bedrijven zoals Ernst & Young in het Circustheater (bron volgt) en in het Danstheater (bron volgt) waarbij zij als kunstenaar zong en danste en haar gedichten voordroeg. Dit deed zij ook in theaters zoals Branouil waar zij zich met een paardentram liet brengen. (bron volgt) Het nachtburgemeesterschap ging in 2000 failliet en Ronald en Ed lieten veel schade na waarna Ronald gevlucht is naar Duitsland en Ed naar Curaceau. Het was het moment voor Yolande om een staatsgreep te plegen en de macht over te nemen tot 2002.(bron volgt) Daarna heeft Weerdenburg haar kunstcentrum geopend in een oude voetbalkantine in Clingendael. (bron: Nachtburgemeester wordt galeriehoudster) Het betrof een anti kraak locatie waar zij uit moest wegens te groot succes waarna zij voor twaalf jaren naar Frankrijk is geëmigreerd en in 2018 weer terug kwam naar den Haag. (bron volgt) Er zijn daarna nog jaarlijks twee officiële nachtburgemeesters benoemd. Later noemde René Bom zichzelf 'nachburgemeester' alhoewel hij niet gekozen is. In januari 2018 kondigde hij aan om gezondheidsredenen er binnenkort mee te stoppen.[4]

rel=nofollow