Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

René Bom

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

René Bom (Den Haag, 27 september 1958) is een Haagse presentator (onder andere parkpop), muziekliefhebber en ’nachburgemeester’ van Den Haag.[1]

Bom, in september 1958 geboren in Den Haag, had drie zussen en een broer.[2] Hij bezocht de Chr. basisschool J.J.L van den Bruggeschool (nu De Ark) en de Dalton Mavo Louis Hage (voorheen Zuiderpark ULO en later Dalton Mavoschool Zuiderpark).[3]

Presentator

Bom is op veel muziekfestivals presentator. Vanaf het begin was hij betrokken bij Maliepop op het Malieveld waar onder meer Golden Earring optrad en Noordzee Pop werd gehouden. Beide festivals fuseerden in 1981 tot Parkpop, waar Bom negentien keer presentator was; hij is nog steeds bij Parkpop betrokken.[4] (2013 was de 33ste editie.) Naar aanleiding van zijn nieuwe bijnaam ’Mister Parkpop’, heeft hij op zijn linker onderarm het Parkpoplogo laten tatoeëren.[5] Ook presenteerde hij The Hague Jazz en de KoninginneNach[6] (elf keer) en een keer of elf Kaderock[7]. In 2010 trad Bom op als gast-dj bij de tweede Sixties Swing-In in het Paard van Troje. Ook was hij dat jaar te gast bij de eerste aflevering van theatertalkshow De staat van verwarring in Theater PePijn.[8] In 2012 staat hij centraal in de campagnes voor The Hague Festivals. In een reeks filmpjes, gepubliceerd op YouTube, nodigt hij diverse bekende Nederlanders (zoals Jules Deelder en Frans van Zoest uit om naar Den Haag te komen.

Programmeur

Bom was de programmeur van muziekcentrum OLS aan de Loosduinsekade 725 in Den Haag. Daar heeft hij veel beginnende bands de kans gegeven om voor publiek te spelen. Ook regelde hij daar sessies en omdat hij geen onbekende was in het ’wereldje’ heeft hij grote namen weten te strikken zoals Jan Akkerman en vele anderen. Toen hij in 1989 manager werd van de haagse band Urban Heroes[9] nam hij met pijn in het hart afscheid van ’zijn’ OLS. Hij bleef er nog vaak komen.

Nachburgemeester

Bom is ’nachburgemeester’ van de residentie. Volgens hem is Jules Deelder eigenlijk de enige echte nachtburgemeester. Er zijn anderen in Amsterdam, Zeist, Nijmegen, Middelbeers, Vechtstreek, Schoonhoven, Delft, Tilburg en inmiddels ook in Groningen en Arnhem.

Hoewel Bom een bekend publiek figuur is, is zijn nachtburgemeesterschap niet onbetwist. Hij is namelijk niet officieel verkozen, maar naar eigen zeggen, is hij door Jules Deelder en Herman Brood benoemd.

Op 29 oktober 2011 werd in Middelbeers het eerste Internationale Nachtburgemeesters-congres gehouden.[10] In 2012 was de tweede editie in Nijmegen, de derde editie was op 26 oktober 2013.

In 2014 opende Bom het Haagse fenomeen van de 25e Kouwe klauwe-tocht met oude Puch11s en Tomos-brommers (met hoge sturen), in plaats van de (dag)burgemeester, die verhinderd was dit te openen.

Gids

Bom geeft rondleidingen door de stad. Hij noemt het de Haagse Taal Tour.[11][12] Op de fiets rijdt hij rond met toeristen, en laat ze koffie drinken in de bekende ijssalon Florencia, of in een koffietent in het Statenkwartier of hij laat ze een ’kakbakje’ drinken in Bodega De Posthoorn. Hij spreekt Haags, geen algemeen Nederlands.

Bekende uitspraken

  • „Voor slapen hebben we later nog tijd zat.”
  • „Hoe krijg je een kind uit de ghetto, en hoe krijg je de ghetto uit het kind?”
  • „Ik ga je ruiken.”

1px.pngWikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met René Bom op Wikimedia Commons.

Verwijzingen

rel=nofollow