Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Music for the Royal Fireworks

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Music for the Royal Fireworks (HWV 351), is een compositie van Georg Friedrich Händel. Händel schreef het ter ere van de Vrede van Aken.

Achtergrond

Op verzoek van koning George II van Groot-Brittannië is het werk geschreven voor uitvoering door een militaire kapel zonder strijkers. De oorspronkelijke partituur was voor 9 trompetten, 9 hoorns, 24 hobo's, 12 fagotten, 1 contrafagot, 1 serpent, 6 pauken en 2 kleine trommen. Later heeft Händel strijkers toegevoegd om het werk beter geschikt te maken voor uitvoeringen in de concertzaal. Samen met de Water Music en de Messiah behoort Music for the Royal Fireworks tot de bekendste werken van Händel.

Het stuk bestaat uit vijf delen:

De namen van het derde en vierde deel, La Paix (de vrede) en La Réjouissance (de vreugde), verwijzen naar de Vrede van Aken.

Première

De première van het stuk vond plaats op 27 april 1749 in het Green Park te Londen. Het orkest zat in een tijdelijk opgetrokken bouwwerk, ontworpen door Giovanni Niccolò Servandoni. Ook het vuurwerk zou ontworpen zijn door Servandoni. Het liep echter mis: tijdens de voorstelling werd het slecht weer, waardoor een deel van het decor vuur vatte.[1]

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Music for the Royal Fireworks op Wikimedia Commons.

rel=nofollow

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow

Zoek op Wikidata

rel=nofollow
rel=nofollow