Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Misdadiger

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf Misdaad)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een misdaad kan ruim worden gedefiniëerd als een strafbaar feit. Strafrechtelijk gezien kan de definitie echter verschillen van land tot land.

Definitie per land

België

Een misdaad in België is slechts één (weliswaar de zwaarste) van de drie categorieën van de misdrijven. Het zijn schendingen van de strafwet, strafbaar met criminele straffen:

  • Gevangenisstraf van meer dan 5 jaar
  • Geldboetes van meer dan 26 euro (te vermeerderen met de opdeciemen die momenteel 45 bedraagt, dus dient er vermenigvuldigd te worden met 5,5)

In beginsel is het Hof van assisen met zijn volksjury bevoegd om te oordelen over misdaden.

Indien de Raadkamer of Kamer van Inbeschuldigingstelling verzachtende omstandigheden aannemen kan van de misdaad een wanbedrijf gemaakt worden. De beklaagde wordt dan gestuurd naar de correctionele rechtbank. Dit noemt men correctionaliseren.

Het openbaar ministerie kan hetzelfde doen door de beklaagde rechtstreeks voor de correctionele rechtbank te dagvaarden, met mededeling van de verzachtende omstandigheden.

Nederland

Een misdaad in Nederland is een ernstig vergrijp wat over het algemeen zwaar bestraft wordt. Mensen die een misdaad begaan worden misdadigers genoemd. Een algemener woord dat in juridische kringen meer gebruikt wordt voor zowel misdaad als een vergrijp is een delict.

Relevante artikelen

Zie ook

Externe links

Nederland

België

Duitsland