Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Mikve

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het mikve (of mikwe, Hebreeuws מִקְוֶה, Hebreeuws meervoud: mikvaot מִקְוֶוֹת of מִקְוָאות, ook als mikves) is een bad dat in het jodendom gebruikt wordt voor rituele reiniging door volledige onderdompeling. Het woord wordt zowel gebruikt voor de badinrichting als voor de onderdompeling zelf.

Het woord is afgeleid van het werkwoord קוה samenstromen). Het water van een mikve is bij voorkeur levend water, wat betekent dat het water niet zomaar een staande waterhoeveelheid is, maar dat er een constante toevoer van vers water is, bijvoorbeeld door grondwater of door een bron. Vroeger hoorde bij elke joodse gemeente een mikve.

Voorschriften

Het voorschrift om zich door onderdompeling te reinigen, staat in de Thora. Nadat men zich volledig in water had ondergedompeld, bleef men tot de avond onrein. (Leviticus 15:5) Het doel van de mikve is niet de hygiëne, maar rituele reinheid.[1]

Situaties die rituele onreinheid konden veroorzaken, waren onder andere: het aanraken van een overleden persoon of een dierlijk kadaver, het verliezen van lichaamsvloeistoffen, menstruatie, de geboorte van een kind, enz.

Ook bij een bekering tot het orthodoxe, conservatieve of liberale jodendom is de mikve zowel voor mannen als voor vrouwen een voorwaarde. Volgens sommigen zou de christelijke doop hiervan zijn afgeleid.

Weblinks

Jewish Encyclopedia 1906  (en) Miḳweh, in: Jewish Encyclopedia, New York: Funk & Wagnalls, 1901-1906. (vertaal via: Vertaal via Google translate)

  • Mikveh op jewishvirtuallibrary.org

Noten

  1. º Indien het doel hygiëne zou zijn, zou men na het bad rein zijn, maar men blijft tot de avond onrein.