Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Microsoft

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Microsoft Corporation is een Amerikaanse computersoftwareproducent gevestigd in Redmond (Washington). Microsoft is het grootste softwarebedrijf ter wereld[4] en vooral bekend van de besturingssystemen MS-DOS, Windows en kantoorsoftware zoals Microsoft Office. Ook verkoopt het bedrijf toetsenborden, computermuizen en een aantal computerspellen. Zo heeft het bijvoorbeeld de Age of Empires-reeks uitgegeven. Ook geeft Microsoft veel spellen voor hun spelcomputer uit: de Xbox en later voor de opvolger daarvan, de Xbox 360.

Geschiedenis

Het bedrijf werd opgericht in 1975 door Bill Gates en Paul Allen. Het eerste product was een BASIC-interpreter voor meerdere computers waaronder de MITS Altair 8800, VIC-20 en Commodore 64. Microsoft kwam pas echt in een stroomversnelling toen ze van IBM de opdracht kregen een besturingssysteem te schrijven voor de IBM-PC in 1980. Microsoft had geen besturingsysteem in huis en besloot daarom QDOS te kopen voor de ronde som van $50.000,- van een klein bedrijfje in de buurt. QDOS werd omgedoopt tot MS-DOS en vervolgens aan IBM in licentie gegeven.

Microsoft begon in 1981 met de ontwikkeling van een Grafische gebruikersomgeving voor MS-DOS genaamd Interface Manager, welke later de naam Windows zou krijgen. Deze werd, na vele vertragingen, gelanceerd in 1985 als Windows 1.0. Enkele jaren later begon Microsoft samen met IBM aan de ontwikkeling van een volledig nieuw besturingssysteem, genaamd OS/2. Na een conflict gingen de twee bedrijven hun eigen gang. Microsoft ontwikkelde Windows verder en IBM bracht OS/2 Warp uit. Doordat er voor Windows 3.0 en 3.1 echter sneller en meer WYSIWYG-applicaties als Word beschikbaar waren, werd Microsoft's product echter geleidelijk aan populairder dan IBM's OS/2. Het grote succes volgde uiteindelijk met Windows 95 en de Office reeks van kantoor-applicatiesoftware.

Microsoft heeft een sterke invloed gehad op de verspreiding en popularisering van computers en het internet en bezit deze nog steeds. Ook heeft Microsoft een voedingsbodem gecreëerd waarop veel andere bedrijven hun diensten kunnen aanbieden, bijvoorbeeld in de virusbestrijding en beveiliging, maar ook door het maken van uitbreidingen op MS-DOS en Windows.

Er zijn echter ook groeperingen die minder blij zijn met de dominante positie van Gates' bedrijf. Met name de concurrentie, maar ook de overheden in verband met de grote invloed op de markt door Microsoft. In december 2001 werd Microsoft door de Europese Unie gehoord over mogelijke schending van mededingingsregels. In 2004 werd het bedrijf hiervoor ook veroordeeld tot het betalen van een boete van 497 miljoen euro en in 2006 kwam daar nog eens 280 miljoen euro bij. Omdat het bedrijf tot 21 oktober 2007 o.a. weigerde om bepaalde documentatie vrij te geven, kwam daar bovendien nog een boete per dag bovenop.

Tegenwoordig neemt de belangstelling voor een andere filosofie in software-ontwikkeling toe: vrije software en open-sourcesoftware, mede als gevolg van het feit dat mensen zich niet aan Microsoft willen binden.

Marketing

Microsoft werd in de jaren negentig veel geprezen om zijn slimme marketing. Zo koos het bedrijf ervoor om alle producten van de Microsoft-merknaam te voorzien. MultiPlan werd omgedoopt tot Microsoft Excel en de tekstverwerker Word werd nu Microsoft Word. Deze strategie heeft echter grote vormen aangenomen: sinds 2003 heet Word Microsoft Office Word en in Windows Vista (2007) kregen veel reeds bekende programma's opeens een Windows-prefix. Nieuwe .NET-onderdelen, zoals Avalon, werden op gezag van de marketingafdeling Windows Presentation Foundation gedoopt. Een IE-ontwikkelaar grapte dat IE wel eens "IE Desktop Online Web Browser Live Professional Ultimate Edition for the Internet" kon gaan heten. [5]

Een ander voorbeeld is de integratie tussen verschillende Microsoft-producten (de standaard aanwezige 'Send To'-menuoptie in Office werkt met Outlook, etc.). Ook publiceert het bedrijf regelmatig over onderzoek naar de gebruiksvriendelijkheid van computerprogramma's en onderwerpt het eigen programma's aan tests door mensen die van de straat worden geplukt.

Het bedrijf sluit bovendien diverse overeenkomsten met publieke instellingen, o.a. door regelmatig aanbiedingen aan scholen en universiteiten te doen, om zo jonge ontwikkelaars aan zich te binden en door eigen software weg te geven aan derden.

Monopolie

Bezwaren

Zoals gezegd is Microsoft een zeer succesvol bedrijf. Volgens Europese wetgeving misbruikt Microsoft echter zijn (bijna) monopoliepositie. Onder andere wordt het bedrijf verweten:

 • Producten onnodig duur te maken.
 • OEM's te verbieden software van de concurrentie mee te leveren.
 • Concurrenten uit de markt te drukken door eigen software te bundelen met Windows (bijvoorbeeld de browser Netscape Navigator verloor hierdoor marktaandeel aan Internet Explorer, het mediaprogramma RealPlayer aan Windows Media Player).
 • Concurrenten uit de markt te drukken door eigen (afwijkende) standaards te zetten en deze vanuit Windows te gaan ondersteunen. Zo wilde Microsoft met de .NET technologie de taal J#, een tegenhanger van Java, in de markt zetten. Ook bestaat er het audioformaat .WMA (tegenhanger van .mp3) dat oorspronkelijk alleen door Windows Media Player werd ondersteund.
 • De ontwikkelingen in de IT wereld te traineren door eerst alle nieuwe ontwikkelingen zelf te monopoliseren voordat men bereid is deze te ondersteunen. Nadat de monopoliepositie is bereikt stopt men onmiddellijk met alle verdere ontwikkeling. Voorbeelden hiervan zijn Internet Explorer 6 (ontwikkeling sinds 1999 gestopt) en Microsoft Office (stabiliteit sinds 1997 niet verbeterd). Ook na DirectX 9, toen de meeste bouwers van PC-games eenmaal hadden besloten deze API te gebruiken, kwam er lange tijd geen nieuwe versie uit.

Rechtszaken

In 1998 spanden negen staten in de VS een rechtszaak aan tegen Microsoft omdat:

 • Microsoft OEM's zou verbieden software van andere producenten mee te leveren.
 • Microsoft de Javastandaard van Sun niet zou naleven.
 • Microsoft Internet Explorer zodanig geïntegreerd zou meeleveren dat het voor andere browserleveranciers het concurreren vrijwel onmogelijk maakt.

Schikkingen

In 2001 kwamen de openbare aanklager en Microsoft tot een schikking waarin staat dat het Microsoft niet verboden wordt om extra applicaties mee te leveren met Windows, maar dat het bedrijf niet mag eisen dat OEM's geen andere software meeleveren. Deze schikking werd door Microsoft als een overwinning beschouwd.

In reactie op de te hoge prijzen voor de software hebben zeven Amerikaanse staten een rechtszaak aangespannen tegen Microsoft. In januari 2003 treft Microsoft wederom een schikking met de staat Californië, waarin Microsoft aan bedrijven en personen uit deze staat kortingsbonnen verstrekt als zij kunnen aantonen in de periode 1998-2003 producten van Microsoft gekocht te hebben. In totaal kan deze schikking Microsoft 1,1 miljard dollar kosten.

Microsoft heeft de afgelopen jaren ook een reeks van schikkingen aangegaan met concurrenten om geschillen op te lossen:

Europese rechtszaak

Na lang onderzoek heeft de Europese Commissie geconcludeerd dat Microsoft marktaandeel ten koste van zijn concurrenten (bijvoorbeeld Real Player) heeft verworven met behulp van eigen mediaplayer die in Windows werd geïntegreerd. In 2004 werd Microsoft door de Europese Commissie veroordeeld wegens bundelen met Microsofts Windows Media Player. Microsoft werd een boete van 497 miljoen euro opgelegd, de hoogste boete ooit opgelegd door de EC. Microsoft tekende hiertegen protest aan bij het Europese Hof van Justitie, maar zag zich in 2006 opnieuw geconfronteerd met een boete, ditmaal van 280 miljoen euro en een dwangsom van 3 miljoen per dag bij verdere overtreding. De boete werd opgelegd omdat Microsoft in gebreke bleef bij het beschikbaar stellen van technisch documentatie voor het ontsluiten van de Microsoft server producten door producten van derde leveranciers.

Op 17 september 2007 bevestigde de Europese rechter het oordeel van de Europese Commissie (onder leiding van Neelie Kroes) dat Microsoft als monopolist optrad, waarmee de boete vast staat. Microsoft kan nog wel in beroep gaan tegen deze uitspraak, maar daarbij blijven deze feiten overeind.

Door deze uitspraak wordt Microsoft gedwongen om in ieder geval in Europa een andere werkwijze te volgen.

Gevolgen voor Microsoft

Door verscheidene sancties, dwangsommen, schikkingen en andere maatregelen is Microsoft genoodzaakt om in Europa onder andere ook zogenaamde 'N'-versies te verkopen. Dit zijn aangepaste edities van het Windows-besturingssysteem zonder de bekende onderdelen Windows Media Player en in Vista ook zonder Media Center. Bijvoorbeeld: Windows Vista Home Basic N. Mogelijk is er in bepaalde 'N'-versies ook geen Internet Explorer-browser aanwezig[feit?]. Voor de Zuid-Koreaanse markt zijn er 'K'-versies. (eveneens zonder Media Player e.d.) Een ander punt, dat zeer nadelig voor de consument is, is dat Microsoft de EULA-licentie gebruikt om Windows te verkopen.

Onderzoek

Microsoft Research is de internationale onderzoekstak van Microsoft, die samenwerkt met diverse universiteiten. In het jaar 2003 maakte Microsoft bekend wereldwijd tienduizend nieuwe banen in deze onderzoeksafdeling aan te willen bieden.

Software

Microsoft heeft de volgende software uitgebracht:

en vele andere titels, waaronder ook computerspellen. Microsoft wil ook het spelen van computerspellen op Windows besturingssystemen bevorderen met hun Games for Windows platform en marketingcampagne. Microsoft is ook eigenaar van diverse lettertypen.

Hardware

Hoewel Microsoft zich vooral bezig houdt met software, produceert het bedrijf ook hardware:

Online diensten

Microsoft biedt sinds geruime tijd ook diensten aan op het internet:

Externe links

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Microsoft op Wikimedia Commons.

rel=nofollow
47° 38' 19" N, 122° 7' 43" W

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

 1. º "Microsoft head count way up in last 11 months, nearing 90,000" (2008-06-20). Geraadpleegd op 2008-07-25.
 2. 2,0 2,1 MSFT Investor Relations (2008-07-17). "Microsoft Fourth Quarter FY 2008 Earnings Release: Microsoft’s Annual Revenue Reaches $60 Billion". microsoft.com. Microsoft. Geraadpleegd op 2008-07-25.
 3. º The NASDAQ Stock Market, Inc. (2008-11-14). "NASDAQ Info Quotes: MSFT".
 4. º Software Top 100: "The World's Largest Software Companies"
 5. º Internet Explorer 8, Dean Hachamovitch, 5 december 2007
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow