Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Lijst van Ridderkruis ontvangers van de Schwere SS-Panzer-Abteilungen

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

De Schwere SS-Panzer-Abteilungen waren bataljons met Tiger tanks, die origineel bedoelt waren als èèn Tiger tank bataljon voor elk SS Panzer Korps. De plannen voor de formatie van het 1e SS Panzer Korps en haar zware bataljons werden tot uitvoering gebracht aan het eind van juli 1943. Deze werden gevormd door de uitbreiding van de drie Tiger tank compagnies van het 1e, 2e en 3e SS Panzer Regiments.

Het Ridderkruis en zijn hogere klasse waren gebaseerd op vier aparte verordeningen. De eerste verordening Reichsgesetzblatt I S. 1573 van 1 september 1939, stelde het IJzeren Kruis en het Ridderkruis in. Naarmate de oorlog vorderde onderscheidde enkele van de ontvangers zich verder in hogere klasse, het Eikenloof, zoals ze meestal bedoeld werden, was gebaseerd op de verordening Reichsgesetzblatt I S. 849van 3 juni 1940. In 1941 werden twee hogere klasse van het Ridderkruis ingesteld. De verordening Reichsgesetzblatt I S. 613van 28 september 1941, introduceerde het Ridderkruis met eikenloof en zwaarden en het Ridderkruis met eikenloof, zwaarden en briljanten. Eind 1944, werd de laatste en definitieve klasse van het Ridderkruis met gouden eikenloof, zwaarden en briljanten, gebaseerd op Reichsgesetzblatt 1945 I S. 11 van 29 december 1945, ingevoerd.

Vereisten

Om in aanmerking te komen voor het Ridderkruis, een soldaat moet al houder zijn van het 1939 IJzeren Kruis 1e klasse, hoewel het IJzeren Kruis 1e klasse wel eens in zeldzame gevallen samen met het Ridderkruis werd toegekend. Eenheidscommandanten konden de onderscheiding ook toekennen in het geval van voorbeeldige gedrag door de eenheid als een geheel.

Klasse

Het Ridderkruis van het IJzeren Kruis was verdeelt in vijf klasse, niet inbegrepen het Grootkruis van het IJzeren Kruis:

  • Ridderkruis
  • Ridderkruis met eikenloof
  • Ridderkruis met eikenloof en zwaarden
  • Ridderkruis met eikenloof, zwaarden en briljanten
  • Ridderkruis met gouden eikenloof, zwaarden en briljanten

Ridderkruis met eikenloof en zwaarden

Ridderkruis met eikenloof

Ridderkruis

Schwere SS-Panzer-Abteilung 102

Schwere SS-Panzer-Abteilung 103

13s/SS-Panzer Regiment 1, 1st SS-Panzer Divisie Leibstandarte SS Adolf Hitler

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen
  • Seemen, Gerhard von: Die Ritterkreuzträger 1939-1945. Podzun-Pallas, 1976.
  • Scherzer, Veit: Knight's Cross Recipients 1939 - 1945 (Paperback) by Enid Blyton, 1999
rel=nofollow