Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Rottenführer

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Rottenführer (Nederlands: sectie leider) was een paramilitaire rang in de nazi partij die gecreëerd werd in het jaar 1932. De rang van Rottenführer werd gebruikt door verschillende nazi paramilitaire groepen, waaronder de Sturmabteilung (SA), en de Schutzstaffel (SS) en was hoger in de rang als Sturmmann.[1]

De insignes voor een Rottenführer bestonden uit een dubbele zilveren streep op een lege kraagspiegel.[2] Op het grijze veld uniformen werden ook de chevrons van een Obergefreiter gedragen.

Ontstaan

In 1932 was Rottenführer de eerste gevestigde SA-rang. Door de uitbreiding van de organisatie was er behoefte aan een groot aantal vrijwilligers. De eerste SS rangen waren identiek aan de rangen van de SA, de Rottenführer werd ook in hetzelfde jaar een SS-rang.

Rottenführer was de eerste SS en SA positie die bevel voerde over andere paramilitaire troepen. Zij voerden bevel over een rotte (Nederlands: team, gelijk aan een sectie of groep) meestal in de grootte van vijf tot zeven personen. Een Rottenführer, legde weer verantwoording af aan een Scharführer.[3]

Na een reorganisatie van de SS-rangen in 1934 was de Rottenführer lager in rang dan de nieuwe SS-Unterscharführer, hoewel in de SA-rang bleef hij direct onder de rang van Scharführer.[1]

Toepassing

Binnen de Waffen-SS, werd een Rottenführer beschouwd als een equivalent van een Obergefreiter in de Duitse Wehrmacht.[1] Bevelvoerend over een aantal troepen, werd een Rottenführer in de Waffen-SS niet beschouwd als een onderofficiers rang.

Voor degene die bevorderd wilden worden boven de rang van Rottenführer was het verplicht om voor een bevorderingsevaluatie en gevechtsvaardigheden assessment te slagen. Gedurende deze tijd stond de Rottenführer bekend met de titel van Unterführer-Anwärter (Nederlands: junior leider kandidaat). Een Waffen-SS Rottenführer had ook de optie om een officiers aanstelling te volgen door middel van een aanstelling als SS-Junker.

Rottenführer was ook een rang in de Hitlerjugend waar de positie beschouwd werd als een junior sectie leider titel. De rang van Oberrottenführer bestond ook in de Hitlerjugend.

Zie ook

Lagere rang:
Sturmmann
SS-rang
Rottenführer
Hogere rang:
Unterscharführer
Lagere rang:
Sturmmann
SA-rang
Rottenführer
Hogere rang:
Scharführer
Lagere rang:
Gefreiter
Rang Wehrmacht
Obergefreiter
Hogere rang:
Unteroffizier[1]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 McNab 2009, p. 30
  2. º Flaherty 2004, p. 148
  3. º McNab (II) 2009, p. 15
rel=nofollow
rel=nofollow