Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Lied

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit artikel valt onder beheer van Dorp:Luisterrijk.

Een lied is een muzikale vorm waarin tekst op muziek wordt verklankt, vaak vormgegeven in couplet en refrein.

  • In het couplet wordt nieuwe informatie in de tekst aangegeven. Het leid bevat vaak meerdere coupletten, die qua tekst verschillen.
  • In het refrein wordt eenzelfde tekst vaak op dezelfde muziek herhaald.

Liederencyclus / Lieder

Wanneer een aantal liederen worden gebundeld (met name in de klassieke muziek), dan spreekt men over een liederencyclus (meervoud: liederencycli). Vaak wordt hier zo'n cyclus het Duitse begrip Lieder gebruikt. Een aantal voorbeelden van cycli:

Orkestlied

Als een lied gezongen wordt met de begeleiding van een orkest, spreekt men wel van een orkestlied. Soms wordt er bij een muziekstuk niet gezongen, terwijl het wel het karakter ervan heeft, zoals in de Lieder ohne Wörter van Felix Mendelssohn-Bartholdy.

Zie ook: