Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Liedvorm

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit artikel valt onder beheer van Dorp:Luisterrijk.

De liedvorm is een vorm van compositie, opgebouwd uit duidelijk van elkaar te onderscheiden muzikale volzinnen.

Bij de analyse van die muzikale zinnen geeft men de eerste zin altijd de letter "A", de tweede "'B" etc. Onderverdelingen in deze zinnen geeft men met kleine letters aan. Een enigszins gevarieerde herhaling van "A" noemt men "A' ". Zo onderscheidt men de eendelige liedvorm (A), de tweedelige liedvorm (A-B of A A), de driedelige liedvorm (A B A; A A B of A B C ). In de samengestelde liedvorm worden de zinnen groepsgewijze gerangschikt en vormen op die manier eenheden binnen de totale structuur.

Zie ook