Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Leermeester

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een leermeester is een persoon die zijn vakkennis of expertise overdraagt aan zijn leerling(en).

Leermeesters komen in vele disciplines voor, zoals muziek, beeldhouwkunst, sporten, maar ook in ambachtelijke beroepen. Bij veel beroepen in de bouw wordt met z'n tweeën (leermeester en leerling) gewerkt, temeer pas na een geruime werk(praktijk)ervaring de belangrijke kneepjes van het vak aangeleerd worden. Ook wordt zo voorkomen dat de onervaren leerling fouten maakt, wat meestal ook voor extra kosten staat, als ook het zorgen voor de werkveiligheid (vooral met elektrisch gereedschap).

Het principe van een leermeester en leerling gaat vooral terug tot het gildewezen, waarin iemand zich zodanig kon bekwamen op een bepaald terrein dat hij leerling (gezel) af was, en dezelfde capaciteiten ontwikkelde als de leermeester zelf. Op dat punt kon iemand zelf de status van leermeester krijgen, na het afleggen van een meesterproef.

De leermeester beschikt doorgaans naast goede vakkennis en kunde over didactische vaardigheden, waardoor het leerproces effectief verlopen kan.

Tegenwoordig spreekt men vaak van een leermeester wanneer een bepaald docent grote invloed heeft gehad op een leerling of student.