Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Ambacht (handwerk)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een houtsnijder, bezig met zijn ambacht.

Een ambacht is handwerk dat wordt aangeleerd om een beroep mee uit te oefenen. Het woord is uit het Keltisch overgenomen in de Germaanse talen.[1]Vanaf de 14e eeuw duikt het op in de betekenis van 'bedrijf'.[1] Het woord ambt is er later van afgeleid door samentrekking en onderging een verandering van betekenis.[1]

De ambachten kunnen worden onderverdeeld in:

In de tijd van de gilden werd een ambacht in de praktijk geleerd. De leerling die de basisvaardigheden beheerste, werd gezel genoemd; na het afleggen van de meesterproef was de ambachtsman meester. In de 19e eeuw werden in Nederland de eerste ambachtsscholen gesticht. Dit type onderwijs is inmiddels onderdeel van het vmbo.

HBA

In Nederland is er het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA). Deze heeft als opdracht de sociaal-economische ontwikkeling in de aangesloten branches te bevorderen, zodat deze een positieve bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van de samenleving als geheel.

Verwijzingen

Ambachtsbranches

Zie ook

1px.pngWikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Crafts op Wikimedia Commons.