Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Lamsoor (Limonium)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Lamsoor oftewel Limonium vulgare is een plant uit de strandkruidfamilie (Plumbaginaceae). De plant komt voor op kwelders en in gebieden die onder invloed van het getijde staan en af en toe overstroomd worden met zeewater; de zogenaamde zilte zoom. Zo bestaat de begroeiing van de Slufter op Texel voor het overgrote deel uit een zoutminnende vegetatie, die in juni overwegend paars kleurt vanwege de lamsoor. Lamsoor komt in Nederland voor in het deltagebied, op de Waddeneilanden, langs de Waddenkust op de kwelders.

De plant vermeerdert zich vooral vegetatief door middel van stekken. Op de onderkant van het blad zitten zoutklieren, die het overtollig zout uit de plant halen. Per cm² zitten ongeveer zeshonderd zoutkliertjes. Als de zon op de bladeren schijnt schitteren de zoutkristallen op de bladeren.

Insecten

Vlinders komen vanwege de nectar veel op bloeiende lamsoor voor. De rupsen van de vedermot doen zich te goed aan de bladeren.

De bladeren van de zeeaster (Aster tripolium) worden als groente gegeten. Deze staan óók bekend als lamsoren, evenals ook Statice limonium, een sierplant.

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Limonium vulgare op Wikimedia Commons


Externe link