Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Lambert Baerts

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Lambert Baerts (Tienen, 5 april 1651 - Mechelen, 6 februari 1715) was een ascetisch schrijver en licentiaat in de theologie, pastoor in de Sint-Jacobskerk te Leuven, daarna plebaan van de Sint-Romboutskerk te Mechelen. Tot in de 19e eeuw werd te zijner ere een mis opgedragen in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Poel.

Levensloop

Na de humaniora werd hij student aan het College van het Park, daarna vijf jaar theologische studies aan het Pauscollege. Hij werd priester gewijd, werd erekanunnik van de Sint-Jacobskerk en in 1680 pastoor van die kerk. Hij promoveerde tot licentiaat in de godgeleerdheid.

In 1685 werd hij benoemd tot pastoor (plebaan) van de Sint-Romboutskathedraal en tot synodaal examinator. Hij had het vertrouwen van aartsbisschop Alphonsus de Berghes, maar dat bleef niet zo onder diens opvolger Humbertus Wilhelmus de Precipiano. In 1695 werd Baerts beschuldigd rebel te zijn tegenover de ordonnanties van de gouverneur-generaal die het jansenisme veroordeelden. De beschuldiging bleef echter zonder gevolg.

In 1715 nam Baerts ontslag en vertrok naar Tienen, om er het volgende jaar te overlijden.

Publicatie

  • Chrystelycke onderrichtingen weghens de kennisse van Godt, de scheppinge en den val des menschen, ende syne herstellinghe door den Heere Jesus-Christus", circa 1690. Vijf herdrukken.

Literatuur

  • Mémoires pour servir à l'histoire littéraire des dix-sept provinces, Leuven, 1765, p.140.
  • Paul DEWALHENS & Paul KEMPENEERS, Tiense figuren, in: Contact PNT, jaargang 1972-73, nr. 2.
  • Eugène COEMANS, Lambert Baerts, in: Biographie nationale de Belgique, T. 1, Brussel, 1866.

Externe link

rel=nofollow