Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Lama (plant)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

De lama (Hawaïaans) oftewel Diospyros sandwicensis is een loofboom uit de familie Ebenaceae

De boom is endemisch op Hawaï. De boom is 2-10 m. hoog met een donkergrijze tot zwarte, gegroefde schors, die vaak met korstmos is bedekt. De afwisselend geplaatste, doffe donkergroene, aan de bovenkant behaarde, leerachtige bladeren zijn 3-9 x 1,5-4 cm groot. Jonge bladeren zijn helderroze of scharlakenrood gekleurd. De plant bloeit met onopvallende bloemen, die solitair in de bladoksels staan.

De ovale, 2 cm lange vruchten rijpen van groen naar geel, oranje of rood en zijn eetbaar. Het oranje vruchtvlees is vlezig. Elke vrucht bevat één tot drie bruine zaden.

De plant is heilig voor de oorspronkelijke bewoners van Hawaï. Zij gebruiken het hout van de boom om tempels en gewijde hekken te bouwen.

De boom komt vooral voor in droge tot middelmatig vochtige wouden, maar komt soms ook in natte wouden voor. De boom kan tot 1220 m hoogte worden aangetroffen. Hij komt op bijna alle grote eilanden voor, behalve op Kaho'olawe en Ni'ihau.

Zie ook

  • Lama (doorverwijzing), andere betekenissen van "lama".

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Diospyros sandwicensis op Wikimedia Commons