Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Kwint

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit artikel valt onder beheer van Dorp:Luisterrijk.

Met kwint wordt in de muziek zowel een interval van vier diatonische stappen aangeduid, als ook de toon die in een diatonische toonladder vier diatonische stappen boven de grondtoon ligt. Zo is bijvoorbeeld het interval tussen de tonen C en G een kwint, en heet G in de toonladder van C de kwint. Een kwint wordt wel aangeduid met P5.

De kwint heeft in de reine stemming een frequentieverhouding van 2:3, wat ongeveer overeenkomt met 702 cents. In de gelijkzwevende stemming is de kwint echter 700 cents. Na het octaaf, dat de eerste boventoon vormt, en daarom het meest verwant klinkt met de grondtoon, is de reine kwint de een octaaf lager klinkende tweede boventoon, en daarom ook zeer verwant met de grondtoon.

Als van een kwint de bovenste toon van het interval verlaagd wordt, spreekt men van verminderde kwint, zoals C - Gb. De verminderde kwint wordt ook wel tritonus genoemd. Wordt de bovenste toon verhoogd, dan spreekt men van overmatige kwint, zoals C - G#.

In de reine stemming zijn alle kwinten tussen stamtonen rein, behalve het interval B - F, dat is een verminderde kwint.

In de stemming van Pythagoras is de kwint natuurrein.


De opvolgende snaren op een viool, altviool of cello worden normaal gestemd in reine kwinten.

Zie ook

rel=nofollow