Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Decime

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit artikel valt onder beheer van Dorp:Luisterrijk.

Een decime is een muzikaal interval met omvang gelijk aan een octaaf plus een terts, en is derhalve een afstand van tien diatonische stappen tussen twee tonen in de muziek.

We onderscheiden:

  • de grote decime; bijvoorbeeld c'-e``, afgekort genoteerd als P8+M3
  • de kleine decime; bijvoorbeeld c'-es``, afgekort genoteerd als P8+m3
  • de verminderde decime; bijvoorbeeld c'-eses``
  • de overmatige decime; bijvoorbeeld c'-eis``

Een voorbeeld van de kleine decime komt naar voren op gitaar bij de gebruikelijke stemming (E-A-D-G-B-E) de dikste ongewonden snaar (G) een kleine decime van de dikste gewonden snaar (E).

Reine decime

De reine grote decime is de toon die precies 5/2 keer zo hoog is als de grondtoon[1]. Uitgedrukt in cents bedraagt deze toonsafstand 1586,31. Ter vergelijking: een getempereerde grote decime komt overeen met 1600 cents.

De reine kleine decime is de toon die precies 12/5 keer zo hoog is als de grondtoon.

De minimale decime of BP-decime is de toon die precies 7/3 keer zo hoog is als de grondtoon. Uitgedrukt in cents bedraagt deze toonsafstand 1466,87. Ter vergelijking: een getempereerde kleine decime komt overeen met 1500 cents. De minimale decime is één van de zeven noten uit de septimalenreeks.

Zie ook

rel=nofollow

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow
rel=nofollow