Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Klant

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een klant is de afnemer van een goed of dienst van een leverancier. In principe is het zo dat hier betaling tegenover staat. Omdat de leverancier graag geld wil verdienen en/of van zijn inkomsten van de klant afhankelijk is zal hij proberen het zijn klant naar de zin te maken.

Marktvormen

Indien sprake is van een vrije markt kan de klant vrij tussen meerdere leveranciers kiezen waardoor de leverancier zich moet onderscheiden van de concurrentie om klanten te werven. Bij een monopolie heeft de klant geen keuze en doet de leverancier minder moeite. Een klant (ondernemer) kan ook in opdracht handelen voor een opdrachtgever, en door middel van een "order" (officiele opdracht) te werk gaan. In een order staat precies omschreven wat er gebeuren moet, wat voor de opdrachtgever een zekerheid is, maar ook voor de uitvoerder (klant), gezien wat er niet in staat omschreven officieel ook niet behoeft te gebeuren. Echter zijn er wel voor de diverse bedrijfstakken kwaliteitseisen opgesteld, voor het vakkundig afleveren van werkzaamheden. Met name in de bouw worden deze voorwaarden nageleeft, temeer werken afgekeurd kunnen worden, en meestal opnieuw (of herstellen) gemaakt moeten worden (dikwijls door een andere partij).

Betaling

Bij de overheid is de burger of belastingbetaler de eigenlijke klant. Soms (vaak) betaalt de overheid voor haar burgers (gedeeltelijk) de rekening, dat is bijvoorbeeld het geval in het onderwijs. Zie bijvoorbeeld de scholier, leerling, student, verdachte, gevangene, patiënt.

In het openbaar vervoer worden de woorden klant en reiziger of passagier vaak door elkaar gebruikt. Hiermee bedoelt men dat de reiziger als "klant" behandeld zou moeten worden. De feitelijke situatie is dat een vervoerbedrijf voor zijn inkomsten afhankelijk is van een door de overheid verleende concessie en dus niet de reiziger maar de concessieverlener als klant gaat behandelen. Dit principe ziet men vaker. Degene die de rekening, de crediteur betaald, wordt als klant behandeld.

Een klant betaalt niet altijd zelf, waardoor de klant niet altijd als klant gezien en behandeld wordt. Soms wordt ook de rekening betaald door de verzekering, zie bijvoorbeeld de zorg en medische sector. Soms ook moet de klant (patiënt, cliënt) dit voorschieten. Niet altijd is de klant in staat om te betalen en betalen anderen; denk bijvoorbeeld aan jongeren, waarbij hun ouders of verzorgers betalen.

In de medische wereld spreekt men van patiënten of cliënten, in de horeca en de gevangenis spreekt men van gasten.

Bij een vereniging heeft een lid vaak een klantrol. Leden kunnen bijvoorbeeld met korting iets kopen.

Zie ook

Belang

Voor organisaties zijn inkomsten en klanten belangrijk. Vaak wordt veel moeite gedaan om klanten te werven en houden, dat is de marketing.