Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Karel Lodewijk Hanssens

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Karel Lodewijk Hanssens, Fr. Charles-Louis Hanssens (Gent, 12 juli 1802 - Brussel, 8 april 1871) was een Belgisch cellist, componist, dirigent, hoogleraar en operamusicus.

Hij werd in 1828 hoogleraar harmonieleer aan de Brusselse Koninklijke Muziekschool, het latere Koninklijk Conservatorium Brussel. Na de Belgische omwenteling werd hij verdacht van orangisme en moest uitwijken, eerst naar Parijs en vervolgens naar Den Haag waar hij hoogleraar werd aan het Koninklijk Conservatorium aldaar. Na de creatie van zijn Requiem ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Belgische revolutie werd hij in België gerehabiliteerd in 1837. Hij was er vooral actief als dirigent, eerst te Gent en later te Brussel in het opera-orkest van de Munt.

Leerlingen

Onder zijn leerlingen vermelden we de volgende musici:

Werk

Onder zijn werken vermelden we:

  • Acht opera's
  • Negen Symfonieën
  • Vijftien balletten
  • Concerto no. 1 voor klarinet en orkest in mi mol groot, opgedragen aan Joseph Blaes
  • Concerto no. 2 voor klarinet en orkest in do groot
  • Concerto voor viool en orkest

Familie

Hij huwde in 1821 te Amsterdam met Jacqueline De Vries. Uit dit huwelijk werden vijf kinderen geboren, waarvan er vier vroeg stierven. Zijn oom was de componist Karel Lieven Jozef Hanssens, (1777-1852), dirigent van de Muntschouwburg en directeur van de Koninklijke Muziekschool te Brussel. Zijn vader, Jozef Jan Hanssens, was achtereenvolgens dirigent aan de opera's van Gent en Amsterdam.


rel=nofollow