Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Johannes Bugenhagen

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Johannes Bugenhagen (Wollin, hertogdom Pommeren, 24 juni 1485 – Wittenberg, keurvorstendom Saksen, 20 april 1558), ook bekend als Doctor Pomeranus, was een belangrijk Duits hervormer en medestander van Maarten Luther

Na zijn studie in Greifswald en zijn werk in Treptow an der Rega sloot Bugenhagen zich in 1521 aan bij de ideeën van Luther, werd in 1523 predikant in de stadskerk van Wittenberg, leraar aan de universiteit van Wittenberg en algemeen hoofd van het Saksische kiesdistrict. Als hervormer ontwikkelde hij nieuwe kerkordes voor Brunswijk (Braunschweig), Brunswijk-Wolfenbüttel, Denemarken, Hamburg, Hildesheim, Holstein, Lübeck, Noorwegen, Pommeren en Sleeswijk. In de ontwikkeling van de kerkordes en in de vertaling van de Bijbel bereikte hij een blijvende betekenis voor de opkomende evangelisch-lutherse kerk. Als vriend van Maarten Luther was hij niet alleen zijn vertrouweling en biechtvader, maar sloot ook Luthers huwelijk met Katharina von Bora, doopte hij hun kinderen en sprak hij Luthers grafrede uit.

rel=nofollow