Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Jeroen de Kreek

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jeroen L. de Kreek (22 maart 1965) is een voormalig advocaat en activist. Hij studeerde rechten aan de Vrije Universiteit van 1986 tot 1992. Van 1995 tot 2000 was hij advocaat.

De Kreek staat bekend als "De Digitale Advocaat". Jeroen de Kreek lanceerde in mei 1995 De Digitale Advocaat (www.advocaat.nl) en was daarmee het eerste lid van de balie dat zijn diensten via Internet aanbood. Inmiddels is een legertje confrères hem gevolgd, al vindt hij dat geen maatstaf voor de populariteit van Internet in de advocatuur. Jeroen de Kreek is verbonden aan het Amsterdamse kantoor Sybrandy Fontijn Advocaten. Hij geeft regelmatig, deels zelf ontwikkelde, cursussen van een dag over Internet.

Jeroen de Kreek kwam in het jaar 2000 voor het eerst in het nieuws doordat de Nederlandse staat hem voor de rechter sleepte. Hij had de domeinnamen prinsjesdag.nl, troonrede.nl, miljoenennota.nl en regering.nl geregistreerd en weigerde daar afstand van te doen. In hoger beroep moest hij alleen afstand doen van het domein regering.nl.

Veroordeling wegens bedreiging van de minister-president

Jeroen de Kreek werd in 2007 door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld wegens het bedreigen van premier Balkenende tot 118 dagen gevangenisstraf en 6 maanden voorwaardelijk. Hij schreef in oktober 2006 op zijn website www.verkiezingen.nl dat liquidatie van Balkenende dreigde. "Hoewel eigenrichting afgekeurd moet te worden, is de standrechrelijke executie van Jan Peter Balkenende misschien wel de verstandigste beslissing", stond er te lezen. Volgens De Kreek had de premier door de beslissing mee te doen aan de oorlog in Irak vele honderdduizenden doden op zijn geweten.

Antisemitisme en Holocaustontkenning

Op 13 maart 2011 heeft het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) aangifte gedaan tegen Jeroen de Kreek wegens antisemitisme en ontkenning van de Holocaust. Hij is de eigenaar van de websites hetzuur.nl, holocaustles.nl en nazitruth.nl. De websites zouden antisemitisme en Holocaustontkenning bevatten. In totaal maakt het MDI bezwaar tegen 87 artikelen, die op de drie websites zijn verschenen. Het gaat om de grootste aangifte in de geschiedenis van het meldpunt. Het MDI noemt de drie websites momenteel de grootste bron van jodenhaat op het Nederlandse deel van het internet.

Op 8 maart 2011 deed Ronny Naftaniel, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie over Israel (CIDI) ook al aangifte tegen De Kreek wegens belediging van Joden en zijn uitingen jegens minister Uri Rosenthal op de website hetzuur.nl. Op deze website staat de nazipropagandafilm Der Ewige Jude, worden Joden gelijkgesteld aan nazi’s, wordt gesproken van de 'Joods nazistische idealen van het Zionisme', en de 'propagandanazi Ronny Naftaniel'. Volgens het CIDI is in 2009 al aangifte gedaan tegen de site en had die al uit de lucht moeten zijn. Het centrum deed nu aangifte van nieuwe beledigingen. Het CIDI heeft in een brief aan de Kamercommissie Binnenlandse Zaken de zaak onder de politieke aandacht gebracht.

Aangifte door anderen

De presentator en journalist Jort Kelder ontving een jaar lang ongewenste e-mails van jurist Jeroen de Kreek. De Kreek heeft hierin vaak kritiek geuit over de goede verstandhouding van Jort kelder met premier Mark Rutte. In maart 2011 was de maat vol en is Kelder naar de politie gestapt. Hoewel De Kreek wel wat gewend is, was hij flink geschrokken van het politiebezoek op 2 maart 2011 dat hij naar aanleiding van Jorts melding kreeg. Dat ervoer hij als intimiderend.

VVD politica Jeanine Hennis-Plasschaert heeft volgens De Kreek's website hetzuur.nl ook aangifte wegens belediging tegen hem gedaan.

Proces tegen Geert Wilders

Op 14 maart 2011 overhandigde Jeroen de Kreek tijdens de rechtzitting tegen Geert Wilders de rechters een brief met het verzoek Wilders "ambtshalve gevangen te nemen". De rechtbank legde dit verzoek als niet ontvankelijk naast zich neer.

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties: