Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Jasper Schuringa

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Jasper Schuringa (Curaçao, 5 augustus 1977) is een Nederlands persoon die bekendheid verwierf toen hij ingreep bij een mislukte aanslag op vlucht 253 van Northwest Airlines.

Schuringa werd geboren op Curaçao en bracht in zijn jeugd enkele jaren door met zijn ouders, die voor Shell werkten, in Oman en Gabon.[1] Nadat hij op Curaçao zijn school afmaakte, studeerde hij zes jaar aan de filmacademie in Miami.[1] Daarna begon hij met zijn videoproductiebedrijf in Amsterdam, waarvoor hij tevens regisseert.

Vlucht 253

Hoofdartikel.png Zie Northwest Airlines-vlucht 253 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 25 december 2009 was Schuringa passagier op vlucht 253 van Northwest Airlines van Schiphol naar Detroit Metropolitan Wayne County Airport om familie in Miami en vrienden in Costa Rica te bezoeken.[1] Enkele minuten voor de landing poogde een medepassagier, de 23 jaar oude Umar Farouk Abdulmutallab, met het chemische middel pentriet een explosie te veroorzaken.

De brand en de knal die daarbij ontstond werd opgemerkt door andere passagiers, onder wie Schuringa. Hij verklaarde onmiddellijk te hebben gereageerd en samen met de bemanning het beginnende vuur te hebben gedoofd, en vervolgens met de bemanning de passagier in bedwang te hebben gehouden. Umar Farouk Abdulmutallab werd met derdegraads brandwonden in hechtenis genomen. Schuringa hield lichte brandwonden aan een hand aan het incident over.


Publiciteit

Schuringa kreeg veel publiciteit, waarbij al snel het gerucht ontstond dat hij geld wilde zien voor zijn televisieoptredens. Bekend werd dat hij na onderhandeling 10.000 dollar had ontvangen van CNN voor een wazige foto van Abdulmutallab, een foto die volgens kenners geen nieuwswaarde heeft, maar dat hij niets kreeg voor de interviews. De negatieve beeldvorming was echter inmiddels ontstaan.[2][3] Schuringa, geconfronteerd met deze en andere negatieve kanten van mediabelangstelling, zou zijn ondergedoken op een geheim adres.[4] Hij verblijft in een zogenaamd ‘safehouse’ van de FBI in de omgeving van Miami[5]

Eerbetoon

Vicepremier Wouter Bos (PvdA) bedankte Schuringa na de verijdelde aanslag telefonisch namens het kabinet. Koningin Beatrix heeft haar 'waardering' laten blijken, de RVD wilde niet zeggen op welke manier. In mei 2010 ontving Schuringa een medaille van de gemeente Amsterdam[6] en in december 2010 ontving hij een zilveren medaille van het Carnegie Heldenfonds voor zijn betrokkenheid bij de gebeurtenissen van vlucht 253.[7]

Externe links


Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties