Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

InfoNu Online Bibliotheek

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

InfoNu is een in 2006 opgerichte online bibliotheek met informatie die gratis publiekelijk beschikbaar is. In plaats van zichzelf een online encyclopedie te noemen, presenteert InfoNu zich als een databank met informatieve artikelen van A tot Z.

Ontstaan

InfoNu bevatte tien jaar na de oprichting meer dan 100.000 artikelen geschreven door een drieduizendtal bijdragers die ook wel infoteurs worden genoemd. De artikelen worden ondergebracht in 20 hoofdrubrieken met subrubrieken, zoals Auto en Vervoer, Dier en Natuur, Mens en Gezondheid, of Sport of Wetenschap.

Profilering en werking

InfoNu profileert zich als aanbieder van een grote diversiteit aan onderwerpen, waarbij het ook mogelijk is om op elk artikel te reageren. Op die manier wordt aan de auteur van het artikel feedback gegeven om zijn of haar artikel te kunnen verbeteren.

Wat InfoNu van andere grote informatieve websites onderscheidt, is dat elk aangeboden artikel eerst wordt gecontroleerd door een professionele redactie, die toeziet op kwaliteit, inhoud, stijl en vorm. Artikelen die niet voldoen aan de criteria voor een goed informatief artikel worden geweigerd en dienen door de auteur te worden aangepast en verbeterd. Een andere vereiste is dat elk artikel uniek moet zijn, en dus geen kopie of vertaling mag zijn van een artikel dat al op internet of elders kan worden teruggevonden. In de praktijk gebeurt het echter nog wel dat infoteurs het niet zo nauw nemen met deze regel en teksten van anderen letterlijk of met minimale aanpassingen overnemen zonder bronvermelding.

Advertenties als optie

Infoteurs kunnen zich, als ze dit wensen, ook opgeven voor een advertentienetwerk als Google Adsense, waardoor er bij het artikel advertenties verschijnen in verband met het beschreven onderwerp. Wanneer bezoekers een advertentie (banner) aanklikken, worden er inkomsten gegenereerd die ten goede komen aan InfoNU zelf en aan de auteur. De infoteurs blijven het auteursrecht op hun geschreven artikels behouden.

Kritiek en vergelijking met andere online bibliotheken

Een algemene kritiek op online projecten die inhoud koppelen aan advertentieprogramma's, is dat de bijdragers mogelijk meer op kwantiteit dan op kwaliteit mikken. Elke 'klik' op een advertentie die naast iemands artikel verschijnt, brengt immers geld in het laatje. De verleiding kan dus groot zijn om zo veel mogelijk artikelen te produceren. Men is als bijdrager overigens niet verplicht om een Google Adsense account te koppelen aan InfoNu.

Kritiek op InfoNu heeft voornamelijk betrekking op artikelen uit de beginperiode, waarvan de kwaliteit wel eens te wensen overliet. In 2016 werd de redactie, die zich in Zweden bevindt, uitgebreid om te zorgen voor een nauwkeuriger controle van oudere, gedateerde artikelen en om te blijven streven naar kwaliteitsverbetering.

Anders dan veel andere vrij bewerkbare online encyclopedieën en bibliotheken heeft InfoNu geen last van vandalisme. Ook reacties op artikelen worden eerst gescreend door de redactie alvorens ze worden geplaatst. Behalve feedback van andere infoteurs, krijgt elk aangeboden artikel van de redactie een gedetailleerde analyse met suggesties voor verbetering. Verder is degene die een artikel publiceert op InfoNu de enige die iets aan datzelfde artikel kan veranderen, met uitzondering van de redactie. Een voordeel hiervan is dat er geen conflicten ontstaan met andere bijdragers; een nadeel is anderzijds dat fouten langere tijd onopgemerkt kunnen blijven staan.

Tegenwoordig is het minder gemakkelijk dan vroeger om een artikel op InfoNu gepubliceerd te krijgen. De handleiding die bepaalt waaraan een artikel op de site moet voldoen is op 3 februari 2016 herzien, waardoor nu strengere criteria gelden. Bijgevolg voldoen ook sommige eerder gepubliceerde artikelen niet meer aan de huidige normen.

Inactief sinds eind 2020

Sinds 18 december 2020 kunnen geen nieuwe artikelen meer worden aangeboden. InfoNu gaat verder als archief met de bestaande artikelen.

Externe link

Q28168204 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow