Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Goudbrasem

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


rel=nofollow

De goudbrasem oftewel Sparus aurata is een straalvinnige vis uit de familie van zeebrasems (Sparidae), orde baarsachtigen (Perciformes), die voorkomt in het noordoosten en het oosten van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.

Anatomie

De goudbrasem kan een lengte bereiken van 70 cm en kan maximaal 11 jaar oud worden. De vis heeft één rugvin met 11 stekels en 13-14 vinstralen en één aarsvin met drie stekels en 11-12 vinstralen.

Leefwijze

De goudbrasem komt zowel in zoet, zout als brak water voor en is gebonden aan een subtropisch klimaat. De soort is voornamelijk te vinden in kustwateren (zoals estuaria, lagunes en brakke zeeën), getijdestromen en zeeën en komt ook voor in de Nederlandse Waddenzee. De diepte waarop de soort voorkomt is 1 tot 150 m onder het wateroppervlak. Het dieet van de vis bestaat hoofdzakelijk uit dierlijk voedsel. Hij voedt zich met macrofauna en jaagt ook op vis.

Relatie tot de mens

De goudbrasem is voor de visserij van aanzienlijk commercieel belang. Bovendien wordt er op de vis gejaagd in de hengelsport.

In Mediterrane landen als Griekenland, Turkije en Spanje wordt de vis gekweekt.

De soort komt niet voor op de Rode Lijst van de IUCN.

Externe link

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

  • Froese, R., D. Pauly. en redactie. 2005. FishBase. Elektronische publicatie. www.fishbase.org, versie 06/2005.
rel=nofollow
rel=nofollow

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Sparus aurata op Wikimedia Commons