Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Geldzucht

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Geldzucht typeert iemand die geldzuchtig is, (een goudduivel). Zo iemand lijdt aan een ziekelijke begeerte naar geld. Meestal is dit iemand die op zich geen tekort aan geld heeft, maar gewoon vindt dat hij er juist niet genoeg van heeft. Dit is anders dan het hebben van een behoefte aan geld om te kunnen doen wat noodzakelijk is in het dagelijks leven.

Geldzucht is vaak verbonden met het streven naar een bepaalde levensstijl en status. Doordat de geest van zulke persoon er steeds mee bezig is, bestaat het gevaar dat hij of zij in een vicieuze cirkel terechtkomt, doordat hij vindt dat hij moet trachten te voldoen aan zijn eigen verwachtingen en die van anderen. De tot obsessie geworden geldzucht kan zo ontaarden dat het gehele leven van de persoon erdoor ontwricht wordt.

Meestal heeft het overwaarderen van het bezitten van veel geld tot gevolg dat andere prioriteiten (spreekwoordelijk) ondergesneeuwd worden oftewel ondergewaardeerd. Een neveneffect is vaak egocentrisme, egoïsme en onder meer een bepaalde verwaandheid, ongevoeligheid en/of een bepaalde grootheidswaanzin, en alles met geld als overheersende factor verweven.