Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Gebruiker:O/Maächa

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Maächa is de naam van een aantal Bijbelse personen, zowel mannen als vrouwen. De bekendste zijn:

  1. Maächa, dochter (of waarschijnlijker: kleindochter, in dat geval was Tamar 3 haar moeder) van Absalom. Zij was een van de achttien vrouwen van Rechabeam, koning van Juda (die daarnaast nog 60 concubines had). Maächa was zijn lievelingsvrouw. Met haar had hij vier kinderen: Abia (of Abiam), Attai, Ziza en Selomit (of Selomith). Abia zou zijn vader later opvolgen.
    Aldus 2 Kronieken 11:18-22 en 1 Koningen 15:2. Volgens 2 Kronieken 13:2 was Abia's moeder echter Micha, de dochter van Uriël, uit Gibea.
    Volgens 1 Koningen 15:13 en 2 Kronieken 15:16 ontnam Asa, de zoon van Abia, die in tegenstelling tot zijn vader de wetten van JHWH volgde, zijn grootmoeder Maächa de titel koningin, omdat zij een afgodsbeeld van Asjera had laten maken. Het beeld werd eerst aan stukken gehakt en vervolgens verbrand.[1]
  2. Maächa, een van de acht echtgenotes van koning David. Zij was de dochter van koning Talmai van Gesur en de moeder van Absalom en Tamar. Zij komt voor in 2 Samuel 3:3 en 1 Kronieken 3:2.
  3. Maächa, vader van de Filistijnse koning Achis van Gat, die aan de latere koning David gastvrijheid verleende. Achis' vader wordt Maächa genoemd in 1 Koningen 2:39, maar Maoch in 1 Samuel 27:2.

Externe link

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

  1. º In de Statenvertaling wordt zij in beide passages Asa's moeder genoemd i.p.v. zijn grootmoeder. De gebruikelijke interpretatie is dat hier grootmoeder wordt bedoeld. Zie nummer 16 van de kanttekeningen bij de online Statenvertaling: "Versta, grootmoeder (...), want zij was de moeder van zijn vader Abiam, boven, 1 Kon. 15:2; alzo worden bij de Hebreën vaders en moeders genaamd, niet alleen de naaste ouders uit welken men eigenlijk geboren is, maar ook die hoger in de rechte linie opgerekend worden." De Nieuwe Bijbelvertaling volgt kennelijk deze interpretatie, want hier wordt ze Asa's grootmoeder genoemd.
rel=nofollow
Q2903509 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)
rel=nofollow
rel=nofollow

Sjabloon:Navigatie personen tijdens Davids leven