Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Tamar (Bijbel)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De naam Tamar of Thamar in het Hebreeuws betekent ’Palmboom of Dadelpalm’. Er zijn in de Hebreeuwse Geschriften drie vrouwen met de naam Tamar.

1. Tamar, schoondochter van Juda

Tamar, de schoondochter van Juda (zoon van Jakob, zoon van Isaäk, zoon van Abraham) Jakob. Juda trouwt met een dochter van Sua en verwekt drie zonen: Er, Onan en Sela. Tamar trouwt met Er, de oudste zoon. Er was slecht in Gods ogen en werd ter dood gebracht. Weduwe Tamar blijft kinderloos achter. Daarna werd zij aan Onan gegeven, maar God bracht hem ter dood omdat hij weigerde het zwagerhuwelijk aan te gaan. Tamar bleef derhalve kinderloos. Het zwagerhuwelijk was een wet uit de oudheid die het voortbestaan van de familienaam en geslachtslijn waarborgde. (Deuteronomium 25:5, 6.) Omdat Juda het continu uitstelde om haar aan zijn derde zoon te geven, verkleedde Tamar zich als een prostituee, om haar identiteit te verbergen, opdat Juda zelf gemeenschap met haar zou hebben. Zij was zo verstandig zijn zegelring, zijn snoer en zijn staf als onderpand te nemen. Toen Juda hoorde dat Tamar zwanger was, gebood hij eerst dat zij verbrand werd, na gestenigd te zijn. (Jozua 7:15, 25) Maar toen hij vernam dat hijzelf door haar listige handelwijze om een erfgenaam te krijgen, de vader was, riep hij uit: „Zij is rechtvaardiger dan ik.” Tamar had een zware bevalling toen zij een tweeling, Peres en Zerach, baarde (Genesis 38:6-30). De geslachtslijn naar Jezus Christus loopt via haar zoon Perez (Ruth 4:12, 18-22; 1Kronieken 2:4; Mattheüs 1:3).

2. Tamar, dochter van David

Tamar, de mooie maagdelijke koningsdochter van David. Zij wordt de zuster van Absalom genoemd, wat waarschijnlijk als volle zuster begrepen moet worden. Haar halfbroer Amnon is verliefd op haar en slaagde er door een list in haar te verkrachten, hoewel zij hem weerstand bood. Tamars broer Absalom troostte haar, nam haar in zijn huis op en nam wraak door Amnon twee jaar later te laten vermoorden (2Samuel 13:1-33).

3. Tamar, dochter van Absalom

Tamar, de dochter van Absalom. Zij was net als haar vader en tante zeer mooi van uiterlijk. Deze Tamar is waarschijnlijk naar haar tante Tamar (Zie 2.) genoemd (2Samuel 14:27). Deze Tamar was vermoedelijk de vrouw van Uriël; dan zou zij de moeder zijn van Rechabeams lievelingsvrouw Maächa (2Kronieken 11:20, 21; 2Kronieken 13:13).

De plaats Tamar

Tamar is ook de naam van een plaats in de woestijn, ten zuidwesten van de Dode Zee. Volgens Ezechiël lag het aan de zuidgrens van het beloofde land, waarschijnlijk is het dezelfde plaats als Chaseson-Tamar, en misschien het huidige Ain el-Arus, dat 10 km ten zuidwesten van de Dode Zee ligt.

rel=nofollow