Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Gaspard Portocarero

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gaspard Portocarero (1919 - 1998) was een Belgisch collaborateur tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Levensloop

Portocarero koos de Duitse kant omdat hij als soldaat in het Belgische leger werd vernederd en omdat hij nadien als krijgsgevangene een romance beleefde in Duitsland.

Portocarero werd in 1941 lid van de Algemeene SS-Vlaanderen en was een van de zogeheten "jodenjagers" die razzia's uitvoerden op de Joodse bevolking in Antwerpen. In 1943 werd hij lid van de Waffen-SS.

Na de bevrijding van België werd hij gearresteerd. Hij werd in 1949 voorwaardelijk vrijgelaten. Portocarero heeft zijn overtuigingen nooit afgezworen en bleef na de oorlog revisionistische opvattingen verkondigen. Mede hierdoor heeft hij altijd laag gewaardeerde baantjes gehad.

Familie

Gaspard was de vader van schrijver en diplomaat Herman Portocarero die het boek Collaboratie: fortuin en ondergang schreef over de collaboratie van zijn vader en zijn overgrootoom (die laatste tijdens de Eerste Wereldoorlog). Herman Portocarrero, geboren nà de oorlog, kreeg zijn voornaam naar Hermann Göring.[1][2]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties